Općina Mrkonjić Grad tuži RH zbog agresije, ratnog zločina i materijalne štete

NAČELNIK Općine Mrkonjić Grada Zoran Tegeltija potvrdio je u razgovoru za beogradski Blic, kako će uskoro biti podnesena tužba protiv Hrvatske i to za agresiju, ratni zločin i nadoknadu materijalne štete.

"Regularna vojska Hrvatske prilikom okupacije ove općine u Republici Srpskoj od 10. listopada 1995. do 4. veljače 1996. godine, odnosno u akcijama  "Maestral" i "Južni potez" napravila je niz stravičnih zločina nad Srbima", istaknuo je načelnik Tegeltija te naveo kako je napadom Hrvatske vojske i HVO-a na obranu Mrkonjić Grada ubijeno 480 Srba od kojih su do sada pronađena i ekshumirana tijela tek njih 219. 

"U agresiji na zapadne dijelove Republike Srpske, uništena je imovina u vrijednosti od 650 milijuna konvertibilnih maraka", kaže Tegletija dodajući kako će se tužbom tražiti i nadoknada za uništenu privatnu i državnu imovinu.

Prema podacima Općinske komisije za procjenu ratne štete, vojska Republike Hrvatske i HVO na području Mrkonjić Grada potpuno su uništile i razorile 3.644 kuca i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata.

Najave kako bi Mrkonjić Grad mogao tužiti Hrvatsku postoje još od 2006. godine kada je prvi put spomenuta tužba, a tada se još prikupljala dokumentacija, koja je prema tadašnjim izjavama trebala biti dovoljna za dobivanje tužbe. Prema posljednjim izjavama čelnika te Općine, čini se da je dokumentacija na kraju ipak skupljena.

Za sada nije poznato kojem sudu će se obratiti, budući da je već prije Haag odbio njihov zahtjev, a sud u Sarajevu se još uvijek nije izjasnio o osnovama tužbe. 

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara