Općine ovrhama od HAC-a traže 150 milijuna kuna komunalnih doprinosa

Tekst: V.Š.
Foto: Arhiva

HRVATSKIM autocestama prijete masovne ovrhe od gradova i općina na čijem području su sagradile autocestu A1 (Dalmatinu), a za to jedinicama lokalne samouprave nisu isplatile komunalne doprinose iako su to po zakonu bile dužne napraviti još prije desetak godina, prije kretanja u investiciju, piše Jutarnji list.

HAC misli da je nastupila zastara, općine tvrde drugačije

Bunt gradova i općina krenuo je iz Ličko-senjske županije. Tamo četiri općine (Lovinac, Perušić, Jasenice i Brinje) i Grad Gospić te Općina Posedarje u Zadarskoj županiji potražuju gotovo 150 milijuna kuna.

Međutim, većina uopće ne zna za tu zakonsku mogućnost (npr. Bosiljevo u Karlovačkoj županiji se tek sprema na naplatu). Hrvatske autoceste smatraju da nisu obavezne platiti iznose te tvrde da je za njih nastupila zastara potraživanja jer su rješenja donesena sedam godina nakon puštanja u promet dionica autoceste na koje se odnose.

No, ovakvo tumačenje načelnici općina te riječka odvjetnica Katja Jajaš koja zastupa tri općine smatraju običnom manipulacijom.

"Do zastare ne može doći jer upravni postupak nije počeo u vrijeme kada su građene prometnice, nego od trenutka kada su općine na uvid dobile dokumente po kojima su ispostavile račune", rekla je Jutarnjem. 

U HAC-u su izrazili zabrinutost jer se "radi o iznimno velikim iznosima i eventualne ovrhe po predmetnim rješenjima mogle bi ugroziti poslovanje".

"Itekako smatramo da imamo pravo na taj novac i borit ćemo se da ga dobijemo", rekao je načelnik Brinja Ivica Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara