Operacija "Posljednja prilika" - novac u zamjenu za nacističke zločince

CENTAR Simon Wiesenthal će ovog tjedna pokrenuti opsežnu operaciju hvatanja zločinaca iz vremena Drugog svjetskog rata na području: Argentine, Čilea, Bolivije, Paragvaja, Urugvaja i Brazila, javlja ruska Pravda.

U operaciji "Posljednja prilika" bi trebale biti uhićene tisuće nacističkih zločinaca koji se kriju u Južnoj Americi. Među njima su i Alois Brunner, Aribert Heim i Sandor Kepiro. Za informacije i pomoć u njihovom uhićenju, Centar nudi novčanu nagradu.

Slična operacija je prvi put pokrenuta u Litvi, Latviji i Estoniji, u srpnju 2002. godine, a proširena je i na ostale europske zemlje, uključujući i Njemačku, Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku.

"Nije problem pronaći te ljude, problem ih je dovesti u sudnicu"

Prema podacima Centra Simon Wiesenthal, do sada je 488 osoba osumnjičeno za nacističke zločine, od čega njih 99 predano u ruke zakona zemalja u kojima se kriju. Rezultat toga su tri uhidbena naloga, dva zahtjeva za izručenje i deseci istraga koje su u tijeku.

"Finalna brojka i ne izgleda velika, no i to je mnogo s obzirom na birokratska ograničenja. Nije problem pronaći te ljude, problem ih je dovesti u sudnicu", rekao je Efraim Zuroff, prema čijim riječima operacija u Argentini treba započeti u utorak, u Čileu u petak, a u Brazilu i Urugvaju narednog tjedna.

Prema podacima Centra, nakon Drugog svjetskog rata, tisuće nacističkih zločinaca su iz Europe pobjegli u Južnu Ameriku, uključujući i Adolfa Eichmanna, Klausa Barbiea, Josefa Menguelea i Antu Pavelića.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara