Operator vijadukta u Genovi: Ispunjavali smo sve obveze

Operator vijadukta u Genovi: Ispunjavali smo sve obveze
Foto: Hina

TVRTKA Autostrade per l'Italia, operator autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi i usmrtio 42 osobe, objavila je da može dokazati da je ispunjavala sve ugovorne obveze koncesije koju joj talijanska vlada kani ukinuti.

Talijanska vlada je nakon sastanka u srijedu objavila da će tvrtki koja je dio grupe Atlantia iz Milana (a u kojoj 30 posto udjela ima obitelj Benetton) oduzeti koncesiju te je vodstvo tvrtke pozvala da podnese ostavku i najavila da će joj nametnuti velike globe.

"Vezano za najavljeno ukidanje koncesije, Autostrade per l'Italia uvjerena je da će moći dokazati da je uvijek korektno ispunjavala svoje obveze kao koncesionar", objavila je u priopćenju.

"Nadzor i održavanje provodili smo u skladu s najboljim standardima. Na ovom stupnju nije moguće dati pouzdano objašnjenje urušavanja" mosta u Genovi, dodaje tvrtka i napominje da je dionicu Genove analizirala tromjesečno.

Upravljanje polovicom autocesta

Autostrade per l'Italia upravlja polovicom od nekih 6000 kilometara autocesta u Italiji.

Agencija AFP podsjeća da je vijadukt u Genovi peti most koji se u Italiji srušio u pet godina. Dva su se srušila na Siciliji 2014., od kojih jedan dan nakon inauguracije, a druga dva u Lombardiji te u regiji Marche u 2017.

Vijadukt Morandi, nazvan prema projektantu, a kojega mještani zovu Bruklinski most, urušio se u utorak tijekom nevremena. Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara, a ta masivna građevina nalazi se iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Bio je ključan prometni pravac u gradu koji je povezivao ceste prema Francuskoj i Milanu.

Most je bio poznat po strukturalnim problemima te su politički dužnosnici pozvali da se mogući krivci za nemar identificiraju i kazne.

Premijer Giuseppe Conte obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Ministar infrastrukture i prometa Danilo Toninelli okrivio je za nesreću Autostrade per l'Italia i pozvao njezinu upravu da odmah podnese ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara