OPERNO-BALETNA PREMIJERA "VEČER MAURICEA RAVELA" 24.TRAVNJA U HNK

Hrvatsko narodno kazalište na današnjoj je tiskovnoj konferenciji najavilo za subotu, 24. travnja opernobaletnu premijeru posvećenu jednom od najvećih skladatelja 20. stoljeća "Večer Mauricea Ravela", u sklopu koje će biti izvedena opera i tri kraća baleta. L

"Dijete i čarolije" lirska je operna fantazija koju je skladatelj napisao s francuskom književnicom Colette. Djelo je pisano za mali pjevački ansambl i komorni orkestar, a praizvedeno je 1925. u pariškoj Operi Comique.

Po riječima redateljice Dore Ruždjak Podolski, djelo govori o inicijaciji jednog neposlušnog sedmogodišnjaka, a opera oživljava mrtve predmete, kao što je čajnik ili šalica.

Dirigent je Klaus Arp, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, a kostimografiju Barbara Bourek.

Također će biti izvedeni i kraći baleti nastali na Ravelovu glazbu "Pavana za umrlu infantkinju", "La Valse" i "Bolero".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najprije napisana kao klavirska kompozicija, a kasnije prerađena za orkestar, "Pavana" je, kako je rečeno, označila prvi Ravelov zapažen uspjeh 1899. godine.

Koreografska poema "La Valse" napisana je 1920., kao briljantna ravelovska orkestralna partitura temeljena na ritmici bečkog valcera.

Koreografiju za "Pavanu za umrlu infantkinju" i "La Valse" potpisuje Dinko Bogdanić.

"Bolero" je skladan u posljednjem Ravelovom stvaralačkom razdoblju 1929. godine, a iste je godine izveden kao balet. Koreografiju za taj balet potpisuje Peter Breuer.

(Hina) xkt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara