Opet afera u Ministarstvu poljoprivrede: Zakinuli stočare zbog krivog koeficijenta?

Opet afera u Ministarstvu poljoprivrede: Zakinuli stočare zbog krivog koeficijenta?

Foto: FAH

"MINISTAR poljoprivrede Davor Romić svjesno je lagao javnost kada je nedavno izjavio da su potpore isplaćene u roku. Nakon te laži u više nas je navrata uvjeravao i da je s isplatama sve u redu te da smo mi seljaci samo malo neuki da to shvatimo. Međutim, dobili smo informacije koje dokazuju da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi nesposobna za isplatu potpora i da je napravila štetu našim poljoprivrednicima te da još uvijek isplaćuje potpore", kaže Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka za Glas Slavonije.

U vezi sa štetom nanesenoj poljoprivrednicima, Mlinarić navodi da je u isplati za potpore (za travnjake, pašnjake, proteinske usjeve), pri čemu se za prihvatljivost hektara i broja grla koriste podaci iz Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), Agencija za plaćanje u poljoprivredi (APPRRR) pogrešno primijenila koeficijente i tako izbacila velik broj korisnika iz dodjele tih potpora.

Tri tisuće seljaka prevareno

“Time su zakinuli naše poljoprivrednike. Procjenjujemo da ih je više od 3000, a svaki je zakinut za iznos od 800 do 1300 kuna po hektaru. Ovakav rad APPRRR koštat će našu poljoprivredu i više od prije navedenih 300 milijuna kuna za koje će Europska unija uskratiti plaćanje Hrvatskoj. Kašnjenje isplate i nesposobnost Agencije ne bi bili veliki problem za naše seljake, koji su na to i naviknuli, kada on ne bi otkrio puno veće probleme koji će prouzročiti štetu našim poljoprivrednicima”, kaže Mato Mlinarić te dodaje da je problem, koji ministar poljoprivrede Davor Romić očito ne razumije ili skriva od javnosti, što će se refundacija od Europske komisije (EK) dobiti samo za iznose potpora koji su isplaćeni u roku, što, konkretno, znači da tih 300 milijuna kuna neće moći dobiti.

“Agencija za plaćanja ovime je još jednom pokazala nesposobnost u provedbi sustava plaćanja potpora, a budući da je ona glavna poluga za povlačenje sredstava iz fondova EU za poljoprivredu, stanje je alarmantno. Nisu završeni natječaji za Mjere 4, kako prvi tako ni drugi. Natječaj za Mjeru 6.3.1. još nije završen jer svi nisu dobili odluke. Odluke o odobravanju za M 6.1.1 nisu se počele izdavati, zakasnili su s isplatama potpora za izravne potpore i IAKS mjere i napravili štetu poljoprivredi. Smatramo da je posve očito kako se ministar Romić jako dobro uklopio u skup nesposobnih birokrata u Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanje, koji upravljaju našom poljoprivredom i usput joj čine veliku štetu”, kaže Mlinarić.

Agenciji ništa nije jasno

Glas Slavonije je upitao Agenciju za plaćanje “je li točno da su zbog pogreške Agencije za plaćanje stočari zakinuti za potpore za djetelinsko-travne smjese, i to za čak 30 posto.Pojedine seljačke udruge tvrde da je Agencija za plaćanje pogrešno primijenila koeficijente i pri tome izbacila velik broj korisnika iz dodjele tih potpora te time zakinula poljoprivrednike. Neke procjene idu u smjeru da ih je više od 3000, i to za iznose od 800 do 1300 kn po hektaru. Kako će se, ako je to točno, i kada obeštetiti poljoprivrednici?” Dobili su odgovor da im nije jasno što ih se pita te su i nakon dodatka pitanju da se radi o proizvodno vezanoj potpori za proteinske usjeve s trajnim pašnjacima odgovorili da im i dalje iz upita nije razvidno na što se točno poljoprivrednici žale te na osnovi kojih informacija procjenjuju štetu za poljoprivrednike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara