Opet išaran Marxov grob. Netko je napisao "arhitekt genocida"

Opet išaran Marxov grob. Netko je napisao "arhitekt genocida"
Foto: Twitter - Groblje Highgate

GROB Karla Marxa, koji se nalazi na londonskom groblju Highgate, ponovo je vandaliziran, drugi put u manje od dva tjedna dana, piše The Guardian.

Nepoznati počinitelj ispisao je crvenom bojom "doktrina mržnje" i "arhitekt genocida", a policija je obaviještena oko 10:30 ujutro. Napad na spomenik dogodio se ni dva tjedna nakon što je netko tupim metalnim predmetom oštetio mramornu ploču, dio spomenika na kojem su ispisana imena onih koji tu počivaju.

"Ciljano je ime Karla Marxa, to nije bio običan vandalski napad na spomenik, već ciljani napad na Karla Marxa", izjavio je nakon prvog napada Ian Dungavell, voditelj zaklade The Friends of Highgate Cemetery koja se brine za groblje.

Posjetitelji groblja šokirani

31-godišnji Maxwell Blowfield koji je jutros s majkom posjetio groblje izjavio je kako je “poprilično šokiran" napadom. Blowfield, inače zaposlenik Britanskog muzeja, izjavio je i kako je Marxov grob najistaknutiji dio groblja.

"Crvena boja će nestati, pretpostavljam, no nije lijepo vidjeti da se ovakva vrsta štete radi, i to dva puta", rekao je.

"Ne želim spekulirati tko je ili zašto to učinio, no očito je riječ o nekome tko je vrlo kritičan prema Marxu i tom povijesnom periodu. Mene samo iznenađuje što netko u 2019. ima potrebu učiniti tako nešto", dodao je Blowfield.

"Glupi, besmislen i vandalski čin"

Iz groblja Highgate poručili su putem Twittera kako je riječ o glupom i besmislenom vandalskom činu.

“Što god mislili o Marxovom naslijeđu, ovo nije način da to pokažete”, poručili su iz groblja Highgate.

Još uvijek nitko nije uhićen ni za prvi napad

Glasnogovornik policije u Londonu rekao je za The Guardian kako nitko nije uhićen za ovaj napad te je potvrdio kako nitko nije uhićen ni zbog prvog vandalskog čina, koji se dogodio 4. veljače ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara