Opet su nas besramno prevarili - na ključne funkcije instalirali tri stotine podobnih

Opet su nas besramno prevarili - na ključne funkcije instalirali tri stotine podobnih

Foto: FAH, Index

PRIJE nekoliko dana održana je redovna sjednica hrvatske Vlade kojom je nesretni politički bastard Domoljubne koalicije i Mosta predvođen Timom “Gud” Oreškovićem konačno pospremljen u ropotarnicu povijesti.

Vrli premijer i ministri, skupljeni zbrda zdola unatoč ljetnom raspoloženju junački su odradili obiman dnevni red i izvijestili naciju kako nam, de facto, nikad nije bilo bolje; raste BDP, pada nezaposlenost, ostvaren je profit od prodaje državne imovine, izvoz je u ekspanziji, industrijska proizvodnja nam je genijalna i još niz napuhanih zaključaka temeljem ekonomskih pokazatelja za koje uopće nisu zaslužni jer su posljedica prijašnje gospodarske politike ili pak, općeg trenda.

Čista lakirovka od priče.

Sva ta ekipa koja nas je namučila kao vrag grješnu dušu međusobno se svađajući, ništa ne radeći i sramoteći nas po svijetu svojim gafovima poput ministra vanjskih poslova Mire Kovača ili ministra kulture Zlatana Hasanbegovića, javnosti je svjesno prešutjela bitnu činjenicu: u posljednjih mjesec dana na ključne funkcije u državnim tvrtkama i institucijama imenovano je preko tri stotine podobnih kadrova s nevjerojatnim radnim ugovorima nedostižnim običnom smrtniku.

Jednostavnim rječnikom, instalirali su “političke spavače” putem kojih će krojiti državnu politiku, čak i da izgube izbore.

Perfidan i skup plan koji financiraju hrvatski građani.

Ministri kao slobodni strijelci

No, krenimo redom. Panika u bivšoj vladajućoj koaliciji zavladala je uslijed činjenice kako se ex predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko neće moći politički održati zbog svoje povezanosti s MOL-om kao ruskom ispostavom interesa. Svima je postalo jasno da se koalicija raspada i ubrzali su državne projekte za koje su procijenili da im u javnosti mogu osigurati politički kredibilitet i ostaviti dojam da su nešto učinili za domovinu: izgradnja Pelješkog mosta, Zračne luke Dubrovnik i nizinske pruge Zagreb - Rijeka.

Sjetimo se, tadašnji ministar prometa Oleg Butković nezakonito je imenovao uprave HC-a, HŽ-a i HAC-a, ključne tvrtke za realizaciju projekata. No, kad se Tomislav Karamarko strmospizdio niz saborske stepenice, sve je “otišlo u Honduras”. Premijer Tim Orešković otišao je na trotjedni obiteljski odmor na račun državnog proračuna u riječku vilu na Costabelli i prepustio svojim ministrima da djeluju kao slobodni strijelci.

U doslovno svim državnim resorima počelo je mahnito zapošljavanje i imenovanje kadrova za koje nitko pouzdano ne zna što rade, a kako je riječ o povjerljivim podacima i diskrecijskim odlukama ministara, javnost je o tome potpuno neinformirana. Razmjere te katastrofalne kadrovske politike tek ćemo naknadno saznati, a evo i dobrog primjera kako to izgleda.

Kadroviranje po političkom ključu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako nema političke razlike između nakane HDZ-a i Mosta da postave “svoje ljude” u državnu infrastrukturu - ministar policije Vlaho Orepić iz samo njemu poznatih razloga nezakonito je smijenio uspješnu ravnateljicu AKD-a Anitu Perković Škalić - najviše truda u svoju kadrovsku viziju uložio je ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar.

Političar koji je besramno zaustavio izvrstan projekt kurikularne reforme i uspio oštetiti državni proračun - pazite, on je to zaboravio učiniti - nepovlačenjem već odobrenih sredstava iz EU fondova, zadnjim imenovanjem Danice Ramljak, “žene za sva vremena”, na mjesto savjetnice u Ministarstvu znanosti, uspio je obnoviti i vječno tinjajući rat između zagrebačkog i riječkog Sveučilišta.

Kako je o tome izvijestio “Index” iz pera novinarke Sanje Rapaić, nepoderiva savjetnica Danica Ramljak u četvorogodišnjem mandatu ostvariti će milijun kuna (!?) samo na temelju osobnog dohodka, da o ostalim beneficijama ne govorimo. Kako ona pripada krugu zagrebačke akademske zajednice, u njezinu obranu ustobočio se znanstvenik Antonio Šiber u “Jutarnjem listu” plasirajući medijski davno sažvakan revizijski nalaz Ministarstva znanosti iz 2012.-e u mandatu Željka Jovanovića koji nema nikakve veze s aktualnom temom. Usput budi rečeno, kad govorimo o Antoniju Šiberu, riječ je o znanstveniku fizike koji se nije proslavio iznimnim dostignućima nego javnim predbacivanjem fizičaru CERN-a Ivici Puljku nedostatak samostalnih znanstvenih radova (?!), kao što je i Danica Ramljak zamjerila najvećem hrvatskom znanstveniku, molekularnom biologu Ivanu Đikiću, da je "nedovoljno dobar Hrvat".

Kako god, ex ministar Šustar samo jednim svojim imenovanjem naštetio je državnom proračunu, akademskoj zajednici i hrvatskim građanima, a možemo samo zamisliti što će se dogoditi kad se uspostavi nova hrvatska Vlada i počnu objavljivati sva sporna imenovanja i ugovori?

Rade budale od nas

Naravno, u svim tim spornim imenovanjima postoji politička logika, ali ne i moral.

Umjesto da se hrvatski dužnosnici vode općim interesom, oni trasiraju put za svoj politički povratak i opstanak. Najveći problem jest da su većina tih imenovanja formalno pravno korektna i buduća hrvatska Vlada ih neće moći razriješiti funkcije bez mučnih sudskih tužbi i bogatih otpremnina. U suprotnom, moraju računati s činjenicom da imaju doduše stručan, ali politički nelojalan kadar u samom srcu državne uprave bez koje se ne može realizirati niti jedan važniji strateški projekat.

I za kraj sam ostavio najgoru spoznaju: takav princip kadroviranja ponavlja se svake četiri godine i predstavlja čuvene “kosture u ormaru” s kojim se svaka nova vlast mora suočiti. Od akademske zajednice preko gospodarstva do državne uprave, stvaraju se dobro plaćene i relativno tajne sinekure s kojima se niti jedna stranka nije željela obračunati jer im odgovara takav poredak.
Takva sramotna klijentistička politika postaje jedan od najvećih strukturalnih problema hrvatskog društva koje je posve nesvjesno da je doslovno riječ o izravnim uplatama na razini nekoliko stotina milijuna kuna i posrednoj šteti koju je nemoguće procijeniti.

Jedini način da se promijeni taj amoralan status jest pojačani nadzor civilnog društva nad politikom i promjena mentaliteta. Osobno ne vjerujem da ću to dočekati, ali bar neću dopustiti da rade budale od nas.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

*Nenad Bunjac je istraživački novinar, kolumnist i reporter. Završio je Grafičku školu u Zagrebu i studirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Pisao je za više hrvatskih medija, uključujući Nacional i Feral Tribune.

KOREKCIJA

* Zbog tehničke greške prilikom uređivanja teksta, prva verzija članka objavljenog 31. srpnja prerađena je 1. kolovoza. Članak je prerađen kako bi uključivao potpunu inačicu rečenice koju je autor napisao u izvornom članku, a koja nije prenesena u objavi od 31. srpnja.

U nastavku još jednom navodimo cjelovitu verziju rečenice iz izvornog članka:
"Usput budi rečeno, kad govorimo o Antoniju Šiberu, riječ je o znanstveniku fizike koji se nije proslavio iznimnim dostignućima nego javnim predbacivanjem fizičaru CERN-a Ivici Puljku nedostatak samostalnih znanstvenih radova (?!), kao što je i Danica Ramljak zamjerila najvećem hrvatskom znanstveniku, molekularnom biologu Ivanu Đikiću, da je 'nedovoljno dobar Hrvat'".

Redakcija Indexa ispričava se zbog eventualnih nesporazuma koje je propust uzrokovao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara