Oporba protiv novog Povjerenstva za sukob interesa: "To je Udba, sud partije i inkvizicija"

Foto: Damjan Tadić / Cropix

OPORBENI političari oštro se protive prijedlogu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Podsjećamo, novim zakonom predviđeno je da se depolitizira Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, ali oporba smatra kako će zakon tom povjerenstvu dati prevelike ovlasti.

"Glavna funkcija Povjerenstva za sprečavanje sukoba interese u ovom slučaju bi bila nadziranje oporbe", kaže Nenad Stazić pa dodaje: "Ovakvog se kvazitijela ne bi posramio niti Kralj Aleksandar". Stazić je zatražio od Vlade da sastavi novi tekst zakona jer je postojeći previše loš da bi ga se popravilo.

Stazićev kolega iz SDP-a Josip Leko i Goran Beus Richembergh iz HNS-a predlažu da se članovi Povjerenstva umjesto natpolovičnom većinom, kao što stoji u zakonu, biraju dvotrećinskom većinom u Saboru. Smatraju kako bi to uklonilo najveći problem zakona, koji bi zapravo omogućio vladajućoj stranci da oformi tijelo koje može, ukoliko da je to smatra potrebnim, razrješivati saborske zastupnike i državne dužnosnike.

"Saborskog zastupnika mogu razriješiti samo građani i sud", kaže Damir Kajin koji je povjerenstvo usporedio sa "SIS-om, Udbom, sudom partije i inkvizicijom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara