Oporba traži osnivanje Istražnog povjerenstva koje će utvrditi "pakira" li im Grbić kaznene prijave

Oporba traži osnivanje Istražnog povjerenstva koje će utvrditi "pakira" li im Grbić kaznene prijave

Foto: Ivo Ravlić / Cropix

KLUBOVI zastupnika SDP-a, IDS-a i HNS-a/HSU-a poslali su predsjedniku Sabora Luki Bebiću zajednički prijedlog za osnivanje Istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi činjenice u vezi uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u u upućivanju anonimnih kaznenih prijava protiv članova oporbenih stranaka, a posebno po pitanju prijave protiv Slavka Linića.

U prijedlogu se potpisnici Zoran Milanović, Vesna Pusić i Damir Kajin pozivaju na izjave Damira Polančeca koji je, podsjećamo, na konferenciji za novinare kazao da mu je Grbić još u rujnu 2009. savjetovao da se HDZ-ovci "pozabave" pisanjem anonimki kako bi se "postigao balans" među kaznenim prijavama.

Javni je interes saznati podmeće li Grbić oporbi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporbenjaci tvrde kako postoji nesumnjiv javni interes da se sazna je li policija u slučaju prijave protiv Linića postupala u skladu sa zakonom ili je podnošenje prijave i policijsko postupanje bilo politički motivirano. Javni je interes također da se sazna je li Grbić doista savjetovao HDZ-ovcima upućivanje anonimnih prijava protiv čelnih ljudi oporbe.

Saborsko Istražno povjerenstvo u tom bi pogledu trebalo izvršiti uvid u svu dostupnu dokumentaciju, prikupiti izjave svjedoka i nalaze vještaka. Istražno povjerenstvo dužno je svakoj osobi čiji se rad ili ponašanje ispituje, omogućiti očitovanje o činjenicama i okolnostima tog djelovanja.

Ispitati govori li policija istinu i što HDZ-ovci znaju o kriminalu

Istraga treba započeti, poručuju oporbenjaci, od Polančeca i Grbića, kako bi se utvrdilo koji od njih dvojice govori istinu. Također, treba ispitati i izjave drugih policijskih dužnosnika, osobito glasnogovornika policije Krunoslava Borovca, kako bi se nedvojbeno utvrdilo je li policija postupala po nalogu Državnog odvjetništva ili je samostalno ocijenila ozbiljnost anonimne prijave i krenula u njezinu obradu.

Istraživanje treba obuhvatiti i izjave istaknutih članova HDZ-a o upletenosti pojedinih oporbenih čelnika u kaznena  djela da bi se utvrdilo jesu li te izjave temeljene na nekim saznanjima u koja javnost nema uvida ili su dio strategije stvaranja dojma o tome da je činjenje kaznenih dijela imanentno svakoj politici i svim političkih strankama i da postoji "ravnoteža" između HDZ-a i oporbe kada je u pitanju kriminal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara