Opozicija u BiH: Lagumdžija poziva na rat

Screenshot: HTV

NAKON jučerašnje izjave Zlatka Lagumdžije, čelnika SDP-a FBiH, da će ulice Tripolija biti Disneyland za ono što bi se moglo dogoditi u BiH ukoliko ne bude formirana vlast, uslijedile su oštre reakcije iz drugih stranaka, pišu Nezavisne.

Lagumdžija poziva na rat

Ivo Miro Jović iz HDZ-a BiH kaže da Lagumdžija poziva na rat i pobunu još od izborne noći, a to nastavlja upornim pokušajima da silom formira vlast. "Formiranje vlasti silom znači i silazak sa vlasti silom. Umjesto što radi paralele s Libijom, gdje imamo raspadanje teritorija na Istoku, bilo bi mu bolje da sjedne za stol i počne koristiti tri čarobne riječi za BiH: konsenzus, kompromis i ravnopravnost. Očigledno je nervozan jer pet mjeseci galami o izbornoj pobjedi, a sad se sveo na realne okvire koji su jedna četvrtina BiH", kazao je Jović.

SDP je odgovoran za formiranje vlasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adnan Bašić, zastupnik SBB-a, kazao je da mu je nejasna Lagumdžijina izjava jer je on čelnik stranke koja je ostvarila najbolji izborni rezultat. "Ne znam kakva je tu logika da pobjednik može razmišljati o mogućnosti takvog scenarija. Ne znam priželjkuje li to netko i kome bi to odgovaralo? Što se god dogodilo, odgovornost za formiranje vlasti je na SDP-u. Pobijedili su, birali su partnere i morat će preuzeti odgovornost za sve što se dogodi", kazao je Bašić.

Posljednji europski anarhist

Rajko Vasić iz SNSD-a ocijenio je da Lagumdžija ovom izjavom koristi taktiku "što gore, to bolje", te da se na ovaj način predstavio "kao posljednji europski anarhist". "Bez obzira na sve, to je samo potez političkog očaja, jer je i sebe i stranku doveo u bezizlaznu situaciju, a prijetnja ulicom i nasiljem nema nikakvog osnova, jer njegovi birači za njega neće ići u nasilje, kao što ih barem polovina ne bi sada za njega izašla na ponovljene izbore", ocijenio je Vasić.

Predsjednik "Narodne stranke - Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović rekao je da nije isključeno da građani BiH masovno izađu na ulice i da "nastane kaos", jer je "alarmantno loša" situacija u ekonomiji BiH. "Građani BiH ne zaslužuju ovakvo stanje, a pogotovo to da budu taoci foteljaških interesa čelnika i pojedinaca u političkim strankama koje zaustavljaju formiranje vlasti", zaključio je Lijanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara