Opozvani veleposlanik Vejnović osam mjeseci prima punu plaću

Tekst: I. Ćimić
Foto:AFP/Arhiva

VELEPOSLANIK Jovan Vejnović koji još od siječnja ove godine povučen iz Libije, odnosno iz veleposlanstva u Tripoliju te od tada ne obavlja nikakve diplomatske zadaće i dalje u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija prima punu plaću kao veleposlanik. Naime, ta informacija potvrđena nam je danas od glasnogovornika ministarstva Maria Draguna. Kako smo istražili veleposlanička plaća za one diplomate koji službuju izvan zemalja Europske unije iznosi najmanje 35 do 60 tisuća kuna.

Gadafi nam zamjerio

Podsjetimo, Vejnović je danas ponovno došao u centar zanimanja javnosti kada je otkriveno da će proslava 40 godina od velike revolucije kojom je postala Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija, proći bez hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića unatoč činjenici da je na velebno slavlje pozvano više desetak državnika iz Europe i svijeta uključujući i naše susjede iz BiH kao i Srbije.

Dio razloga zašto službeni predstavnik nije pozvan u Libiji krije se i u činjenici da je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković još u veljači pozvao veleposlanika Jovana Vejnovića na konzultacije, a od tada veleposlanstvo u Hrvatskoj zjapi prazno.

Mijenja se pravilo zbog Vejnovića

"Prema Uredbi o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova dok je na političkim konzultacijama u Hrvatskoj veleposlanik Vejnović prima plaću. Napominjemo, pritom, kako bi se novom Uredbom trebala financijski restriktivnije regulirati pravila i procedure u slučaju povlačenja veleposlanika na političke konzultacije u zemlju", stoji u odgovoru za Index MVPEI-a Gordana Jandrokovića u kojem se dodaje kako je za razrješenje veleposlanika s te dužnosti potreban dogovor sukreatora vanjske politike. Kako je pojašnjeno riječ je predsjedniku Stjepanu Mesiću koji i dalje ne želi dati razrješnicu veleposlaniku Vejnoviću.

Podsjetimo, veleposlanik Vejnović unosio je alkohol u Libiju, gdje su konzumiranje, uvoz i prodaja alkohola najstrože zabranjeni, a za potrebe libijske podružnice hrvatske tvrtke Crosca koja djeluje u sastavu Ine. Predsjednik Mesić prvotno je ustvrdio kako se u slučaju veleposlanika Vejnovića ne može govoriti o švercu, već je riječ "o pomoći našim radnicima".

Istraga oko "šverca" alkohola koja je od ožujka ove godine postala predmet zanimanja USKOK-a još nije okončana.  

Osim Vejnovića libijski predsjednik Moamer Gadafi zamjerio je Hrvatskoj i čin bivšeg veleposlanika pri UN-u Nevenu Jurici koji je svojedobno izašao sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a upravo za vrijeme govora libijskog predstavnika. Također treba naglasiti da ni bivši premijer Ivo Sanader nije nikad posjetio Libiju iako je više puta najavljivao skori službeni posjet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara