Oprez: Hamas i Žužul idu dalje

Oprez: Hamas i Žužul idu dalje

PREDSJEDNIK Mesić je shvatio da su ga čelnici HDZ-a počeli stiskati i da će ga od vremena na vrijeme kušati na laganoj vatri. Razlog je jednostavan.

HDZ želi svoga čovjeka na čelu države, a gospodin Mesić zna da će, kako budu prolazili mjeseci i kako se bude zahuktavala ova, za njega, predizborna godina, pritisci biti sve jači.

Stoga, može se reći da se i ovaj puta Mesić vješto izvukao iz zamke jer da je reagirao uvrijeđeno na poruku Vladimira Šeksa da ga, i u pogledu su-kreiranja vanjske politike, treba razvlastiti, otvorio bi si bokove dosta rano.

Po svemu sudeći, Mesić je u ovoj prvoj rundi sukobljavanja s HDZ-om izašao pobjednikom.

A da slučaj nije bio nimalo beznačajan sigurno čelnici države, vlade i parlamenta ne bi, kao da je po srijedi kriza od prvorazredne nacionalne važnosti, izašli zajedno pred novinare.

Mesić je natjerao Sanadera da prizna kako u pogledu naše vanjske politike nema razlika između Pantovčaka i Markova trga, što nije sasvim točno. Na stanovito povlačenje ili relativiziranje vlastitih izjava o potrebi izmjene Ustava bio je prinuđen i Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić je pobijedio i u srazu s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom. Njegovu opasnu petljanciju kada je u Izraelu stao vrijeđati Jasera Arafata i kompletno palestinsko rukovodstvo smatrajući ga nedoraslim za pregovore s izraelskim vodstvom do te mjere da su tamošnji mediji i diplomati konstatirali da takve pohvale na račun Ariela Sharona nisu čuli niti od Busheve administracije, hrvatski je predsjednik komentirao jasnim diskreditiranjem Žužula: "Tko i kako će pregovarati, to prepustimo Palestincima i Izraelcima", zaključio je Mesić dajući do znanja da je Žužulovo blebetanje bilo sasvim neumjesno.

U vezi zločinačkog pothvata izraelskog vodstva koji je hladnokrvnim ubojstvom vođe Hamasa Ahmeda Yassina, palestinskim i po cijelome svijetu razbješnjelim arapskim teroristima dao novi motiv za strašne napade, Sanader je izjavio da Vlada razmatra tijek događaja ali da će se držati stava Europske unije, a ona je decidirano osudila Sharonovo opredjeljenje da ne poštuje međunarodno pravo i da izaziva novo i do sada neviđeno eskaliranje nasilja.

I tu je Mesić bio otvoreniji. Jasno je rekao je da je naša zemlja protiv svakog rješavanja problema silom čime je još jednom poklopio Žužula koji je podržao Sharonovu nasilnu politiku, politiku apartheida, politiku ratnih zločina koju je isprobao i kao ministar obrane u doba strašnog zločina njegovih snaga u palestinskim logorima Šabra i Šatila.

Naime, od jučer je postalo jasno da nas je ministar Žužul svojim idiotskim gurkanjem u unutarnje odnose Izraela i palestinskog vodstva, ustvari, učinio zemljom visokog rizika.

Palestinski i ostali teroristi koji su najavili strašne odmazde zbog ubojstva šeika Yassina zasigurno imaju važnije ciljeve nego našu sirotu zemlju. Ali španjolska tragedija nas upozorava da opreza nikada nije dovoljno.

Pogotovo kada na čelu diplomacije, kako se vidjelo Žužulovim gostovanjem u emisiji HTV1 Nedjeljom u 2, imamo osobu koja laže, koja bez ikakvoga srama obmanjuje javnost i koja ne želi ili ne zna koristiti savjete onih koji od njega znaju puno više o nacionalnoj sigurnosti.

Zato oprez, jer kao i Hamas, Žužul ide dalje.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara