Pratite uživo pad njemačkog satelita: Šanse da nekog pogodi su 1:2000

Pratite uživo pad njemačkog satelita: Šanse da nekog pogodi su 1:2000

Foto i video: YouTube

OGROMAN njemački satelit Rosat mogao bi već danas pasti na Zemlju. Putanju satelita uživo možete pratiti OVDJE.

Njemački svemirski stručnjaci još nemaju točne procjene hoće li se to danas dogoditi nego se "ograđuju" sa okvirnim ocjenama. "Ponovni ulazak Rosata se trenutno očekuje između 22. listopada u 19 sati i 23. listopada u 13 sati", izvijestili su iz Njemačkog svemirskog centra.

Satelit Rosat je težak 2,7 tona te se očekuje da će se raspasti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, no 30 velikih dijelova sa rentgenskog opservatorija će doći do površine. Među njima bi mogla biti stakla otporna na vrućinu i drugi keramički dijelovi. Ukupna masa dijelova koji će doći do površine Zemlje procjenjuje se na 1,9 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satelit Rosat je lansiran u lipnju 1990. godine u zajedničkoj misiji Njemačke, SAD-a i Velike Britanija. Opservatorij, koji teži oko 2,426 kilograma, je teleskop sa rentgenskim zrakama te je služio za proučavanje radijacija kod zvijezda, maglica, crnih rupa i supernova.

1998. godine je satelit pretrpio nepopravljivu štetu te je sa svojim radom "prestao" u veljači 1999. godine. Nakon mnogo godila "lutanja" svemirom došao je do točke kada će sam pasti na Zemlju. Očekuje se da će dijelovi satelita pasti negdje između Kanade i Južne Amerike.

No, šanse da dijelovi satelita su vrlo male. Njemački znanstvenici su izračunali da je mogućnost da dio satelita pogodi negdje nekoga na Zemlji 1:2000. Budući da je većina Zemlje prekrivena vodama, vjerojatnije je da dijelovi satelita neće pasti na tlo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara