INDEX DOZNAJE Riješen slučaj duga Mrsićeve supruge prema HZZO-u, oproštene kamate od 2,5 milijuna kuna

INDEX DOZNAJE Riješen slučaj duga Mrsićeve supruge prema HZZO-u, oproštene kamate od 2,5 milijuna kuna

Foto: Pixsell/Goran Jakuš/Index

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE (HZZO) spreman je oprostiti tvrtki Shire 2,5 milijuna kuna zateznih kamata! Naime, to je vidljivo iz suglasnosti Upravnog vijeća HZZO-a za sklapanje ugovora o sudskoj nagodbi s tvrtkom Shire.

Ta tvrtka morat će uplatiti 10,6 milijuna kuna na račun HZZO-a u roku od 45 dana nakon potpisivanja nagodbe, a zauzvrat im je HZZO oprostio 2,595.372 kuna zatezne kamate!

No, krenimo redom.

>> Tvrtka supruge Miranda Mrsića duguje HZZO-u 10,6 milijuna kuna

Naime, kako smo već pisali, tvrtka Shire d.o.o. (donedavno Solpharm), koju je Dijana Šucbah Mrsić, supruga bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, lani prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. godine Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) duguje više od 10,6 milijuna kuna.

Dug je nastao od 2010. do 2012. godine, na temelju ugovorenog "Payback modela". Naime, HZZO procjenjuje na godišnjoj razini kolike će količine nekog lijeka biti potrebne pacijentima u Hrvatskoj, a nositelji odobrenja za lijek ugovorom se obvezuju da će, pokaže li se da je lijek potreban većem broju pacijenata, povećanu količinu osigurati o vlastitom trošku. Riječ je o praksi uobičajenoj i u drugim zemljama, kojom nacionalni zavodi štite vlastiti proračun.

U ovom slučaju radi se o lijekovima za rijetke bolesti, uvrštenima na HZZO-ov popis posebno skupih lijekova. Riječ je o tri lijeka proizvođača tvrtke Shire HGT, čiji je nositelj odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet u Hrvatskoj u trenutku stavljanja na listu bila tvrtka Solpharm d.o.o., te jednom lijeku proizvođača tvrtke Catalent, čiji je nositelj odobrenja također bio Solpharm. U HZZO-u napominju da od ulaska Hrvatske u EU, u srpnju 2013., Solpharm više nije nositelj odobrenja za te lijekove.

Podnijela ostavku na mjesto direktorice

Prije godinu dana HINA je objavila kako se sprema nagodba prema kojoj bi Shire HZZO-u kroz idućih 15 godina isporučio 451 bočicu lijeka Replagal, a kroz šest godina 13 bočica lijeka Elaprase, ukupne vrijednosti 6.338.000 kuna, kako bi se riješio dug. No, od toga se očito odustalo.

Šucbah Mrsić osnovala je tvrtku Solpharm d.o.o. 2003. godine, a u Shireu je ostala na funkciji direktorice nakon prodaje. U prosincu prošle godine podnijela je ostavku.

Solpharm d.o.o. u više je navrata privlačio pozornost medija, posebno nakon naglog porasta prihoda u 2012., s 10,45 milijuna na 16,38 milijuna kuna. Neto dobit tvrtke tada je porasla s 3,83 milijuna na oko 8,66 milijuna kuna. Mrsić je bio ministar od 2011. do 2015. godine.

Povjerenstvo odbacilo slučaj

Mrsić je tvrdio da se "zlonamjernim i neistinitim informacijama" vezanim uz dug tvrtke Shire d.o.o. Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje želi samo kompromitirati njega i njegovu suprugu.

O slučaju duga prema HZZO-u raspravljalo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Oni su 23. ožujka ove godine donijeli odluku da se neće pokrenuti postupak protiv Miranda Mrsića jer nisu mogli dokazati vezu između Mrsićeve funkcije ministra rada i mirovinskog sustava, da bi zatim HZZO odustao od potraživanja koja ima prema tvrtki Shire u kojoj je njegova supruga bila jedini vlasnik i direktor. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara