Opsadno stanje na mađarsko-srpskoj granici: Stigli helikopteri, dronovi, borbena vozila, konji, psi...

Opsadno stanje na mađarsko-srpskoj granici: Stigli helikopteri, dronovi, borbena vozila, konji, psi...

Screenshot: RTS

MAĐARSKA od ponoći primjenjuje pojačanu i dubinsku kontrolu granice prema Srbiji. Migranti koji se zateknu u zoni od osam kilometara od granice vraćaju se iza zaštitne ograde i upućuju u tranzitne zone na mađarsko-srpskoj granici. Mađarske vlasti su preko srbijansko-mađarske granice vratile u Srbiju 870 migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju, dok je 190 ušlo u Mađarsku, prenijeli su vojvođanski mediji.

Službena Mađarska to objašnjava željom da se smanji broj kaznenih postupaka protiv ilegalnih migranata i da im se pruži mogućnost da legalno steknu azil, javlja RTS.

Policijski i vojni helikopteri dočekuju migrante. Dronovi, borbena vozila, termovizijske kamere, konjičke jedinice, obučeni psi, kompletan tehnički i ljudski potencijal mađarske vojske i policije stavljeni su u službu obrane šengenskih granica, rečeno je na konferenciji za medije u Segedinu povodom novih zakonskih propisa za sprečavanje ilegalnih migracija.

"Od ponoći do 12 sati u Mađarsku je pokušalo ilegalno ući 826 migranata. Policajci i vojnici su 675 njih spriječili da prijeđu zaštitnu ogradu, dok su 151 migranta, u skladu s novim mjerama, vratili van ograde. Migranti su surađivali i nisu se bunili", naveo je direktor policije Mađarske Karolj Pap.

10.000 policajaca na granici

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procjenjuje se da je na sprječavanju ilegalnih prelazaka angažirano 10 tisuća mađarskih policajaca i vojnika, kao i helikopterske jedinice.

Agencija Tanjug prenosi da Mađari dnevno na dva granična prijelaza puštaju po 15 migranata, ali da gotovo svakodnevno u improvizirani logor dolaze novi.

B92 izvještava da je mladi Afganistanac Fajaz od 16 godina, prije nekoliko tjedana ilegalno ušao u Mađarsku, ali je preko noći deportiran u Srbiju.

„Ja sam noćas ušao u Srbiju. Nekoliko kilometara odavde su nam otvorili žicu i rekli da moramo čekati ovdje pa da legalno uđemo u Mađarsku. I ja sada čekam da dam otiske prsta i ponovno pređem granicu”, izjavio je Fajaz.

Migranti u logoru dobivaju pomoć Crvenog križa i UN-ove organizacije za izbjeglice.

"Najveći zadatak mađarskih vojnika je da uz policajce osiguravaju granični pojas i da svim raspoloživim ljudskim i tehničkim sredstvima spriječe masovni ulazak ilegalnih migranata na mađarski teritorij", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Mađarske Tibor Benke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara