"Opstanak" na Mljetu bez dozvole; sudionici ugrožavaju rijetka staništa i floru

U ZAŠTIĆENIM uvalama Blace i Saplunara na Mljetu sudionici reality showa “Survivor” sijeku drveće, pale vatru, uništavanju rijetka staništa i ugrožene flore, a za sve to organizator nije dobio potrebnu dozvolu Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Uvala Blace je zaštićena zbog obalnog pijeska na kojem raste nekoliko ugroženih biljnih vrsta, pa je dozvolu trebao izdati Ured državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno njegov odsjek za zaštitu okoliša.

”Na televiziji smo vidjeli da se na Mljetu siječe drveće, pali vatra, hoda, spava i pronalazi hrana svuda naokolo. Show se održava i u uvali Blace, koja je zaštićena pa su potrebne određene dozvole.” - kazao je za Vjesnik ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.

U Uredu državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije, u njegovu odsjeku za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, nikakva dozvola za održavanje “Opstanka” u uvali Blace nije zatražena.

Anđelka Budić, zadužena za odnose s javnošću producentske kuće AVA, koja snima “Opstanak” pak rekla je da su dobili sve potrebne dozvole od općinskog načelnika Mljeta te da ništa nije uništeno.

Načelnik Mljeta, Nikola Hajdić objašnjava da su iz uvale Blace u posljednjih mjesec dana izvukli 300 tona otpada koji je navuklo jugo. Smatra da vrijednost promidžbe 45 dana Mljeta putem showa "puno više nego što su za otok učinile sve dosadašnje vlade".

Marijana Frančević, inspektorica zaštite prirode koja od utorka boravi na Mljetu, rekla je da područje nije uništeno, ali da je materijal za gradnju nastamba dovezen na otok.

Uvale Blace i Saplunara zaštićene su zbog dubokog pijeska i jedinstvene pješčane vegetacije.

Ramona Topić iz Državnog zavoda objašnjava da su uvale specifične jer je na Jadranu malo prirodnih pješčanih plaža, a ove su ostale sačuvane zbog slabog posjeta turista.

Dr. Toni Nikolić, predsjednik Hrvatskog botaničkog društva, upozorio je kako se s ponosom prenosi uživo uništavanje zaštićenoga krajolika, rijetkog staništa i kritično ugrožene flore. Dodaje da se protivno Pravilniku o sakupljanju samoniklog bilja skuplja i uništava ljekovito i drugo bilje.

”Dosad nisam vidio bolju, atraktivniju i skuplju promidžbu devastacije. Ako dodamo "obrazovni" učinak serije, šteta je kudikamo veća. No, sreća u nesreći jest da barem ne manjka dokaznog materijala za kršenje zakona, pa utvrđivanje odgovornosti, u nadam se ubrzo pokrenutim kaznenim postupcima, neće biti teško." - zaključio je Nikolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara