Optimizam zbog otvaranja gospodarstva podigao cijene nafte prema 35 dolara

Optimizam zbog otvaranja gospodarstva podigao cijene nafte prema 35 dolara
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte poskočile su na međunarodnim tržištima prema 35 dolara, poduprte optimizmom zbog ponovnog otvaranja gospodarstava i smanjenja proizvodnje glavnih izvoznica.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,03 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 34,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,63 dolara višoj cijeni, od 32,06 dolara.

Ljetno vrijeme mami u većini svijeta na izlazak iz izolacije uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa. Trgovine i restorani u Italiji pripremaju se za ponovno otvaranje, a druga žarišta zaraze, poput New Yorka i Španjolske, postupno ukidaju ograničenja.

Optimizam je potaknuo rast cijena nafte, a potražnja za benzinom ponovo raste paralelno ublažavanju mjera izolacije, konstatira Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energyja.

Potporu cijenama pruža i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, uključujući Rusiju.

Smanjenje proizvodnje

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica, objavila je prošlog tjedna da će u lipnju smanjiti proizvodnju za dodatnih milijun barela dnevno, a OPEC+ želi zadržati dogovorena ograničenja i nakon lipnja, kada bi trebali održati sljedeći redovni sastanak.

Kuvajt i Saudijska Arabija dogovorili su se da će 1. lipnja na mjesec dana obustaviti proizvodnju nafte na zajedničkom polju Al-Khafdži, izvijestio je u subotu kuvajtski list Al Rai.

Proizvodnja se smanjuje i zato što američke kompanije smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja za vađenje nafte i prirodnog plina.

"Zahvaljujući dodatnom smanjenju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu te snažnijem padu proizvodnje u Sjevernoj Americi, tržište nafte moglo bi se uravnotežiti već u lipnju", tumači analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Neki pak analitičari upozoravaju da se potražnja neće tako skoro vratiti na pretpandemijsku razinu.

"Jasno je da se fundamenti na tržištu poboljšavaju, ali mi i dalje vjerujemo da je tržište prebrzo i prenaglo krenulo uzlaznim smjerom, uz rizik da će daljnji rast samo produljiti neravnotežu između ponude i potražnje", upozorava analitičar ING-a Warren Patterson.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 26,54 dolara, što znači da je porasla 1,61 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara