Optužbe protiv Huaweija podižu napetost na Wall Streetu

Optužbe protiv Huaweija podižu napetost na Wall Streetu
Foto: EPA

NA WALL Streetu se trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni riskirati uoči objave poslovnih izvješća niza velikih kompanija, odluka čelnika Feda i nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,21 posto, na 24.579 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2640 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7028 bodova.

Dow Jones indeks porastao je zahvaljujući oporavku industrijskog sektora. Cijene dionica u tom sektoru u prosjeku su porasle 1,7 posto, nakon što su dan prije oštro pale zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među ostalim i Caterpillara, najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije.

Apple u skladu s očekivanjima

S druge strane, S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je jučer oko 1 posto jer su ulagači oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih izvješća tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft.

Apple je nakon zatvaranja Wall Streeta izvijestio o padu prihoda i dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju, no to je bilo očekivano, s obzirom na to da je nedavno ta kompanija upozorila ulagače da će joj zbog slabljenja potražnje u Kini rezultati biti slabiji nego što se prvotno procjenjivalo.

Nakon pada u proteklih nekoliko tjedana, sinoć je u produženom trgovanju nakon zatvaranja burze cijena dionice Applea porasla više od 5 posto.

Fed ostaje strpljiv?

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer je vladao oprez jer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koji će u srijedu objaviti svoje odluke.

Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no nagađa se što bi čelnici Feda mogli poručiti.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

Optužbe protiv Huaweija podižu napetost

Ulagači su suzdržani i zbog predstojećeg nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Jučer je kineska delegacija na čelu sa zamjenikom premijera Liu Heom stigla u Washington, gdje će u srijedu i četvrtak razgovarati s američkim predstavnicima.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Napetost uoči tih razgovora porasla je nakon što je jučer SAD podignuo niz optužnica protiv Huaweija zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana, kao i krađu tehnologija i poslovnih tajni.

Ulagači se plaše da bi to moglo umanjiti izglede za postizanje trgovinskog dogovora.

"Ovo je dan neodlučnosti. Uoči objava poslovnih izvješća niza velikih kompanija, odluka Feda, nastavka trgovinskih pregovora, kao i izvješća o zapošljavanju u SAD-u nitko nije voljan previše riskirati", kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Baird.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,29 posto, na 6833 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,08 posto, na 11.218 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 4928 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara