Optužbe za antisemitizam zasjenile ženski marš u Americi

Optužbe za antisemitizam zasjenile ženski marš u Americi
Foto: EPA

TISUĆE prosvjednica sudjelovale su u "Hodu žena" u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužbi za antisemitizam.

Od samog jutra više stotina ljudi, među kojima veći broj žena, okupilo se blizu Bijele kuće u Washingtonu, gdje je počeo prosvjed. Mnoge sudionice su nosile ružičaste kape, zaštitni znak pokreta.

Drugi skupovi su predviđeni diljem zemlje pa tako i u New Yorku i Los Angelesu, dan uoči druge obljetnice preuzimanja dužnosti republikanskog predsjednika.

U 2018. u prosvjednim povorkama sudjelovalo je više od 500.000 ljudi, napose u pokretima #MeToo i Time's Up protiv spolnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Kako bi obilježili "drugu obljetnicu otpora Trumpovoj vlasti" organizatorice su pozvale na niz prosvjeda, premda je na parlamentarnim izborima za Kongres u studenom izabran rekordan broj žena – 131.

Pokret je "počeo kao prosvjed protiv Donalda Trumpa, ali je sada više znak priznavanja problema na koje nailaze žene diljem svijeta", rekla je za France Presse Ann-Carolyn (27) koja je u Washingtonu sudjelovala na skupu potpore Planiranom roditeljstvu, organizaciji koja je najveći izvođač abortusa u SAD-u.

Jedna od čelnica pokreta povezana s poznatim mrziteljem Židova

No ove godine jedinstvo pokreta je narušeno nakon optužbi za antisemitizam protiv nekih čelnica organizacije. Tamika Mallory, jedna od čelnica Hoda, sudjelovala je na skupu vođe pokreta "Islamska nacija" Louisa Farrakhana, poznatog po mrziteljskim antisemitskim izjavama.

Zbog tih se podjela dio žena priključio sličnoj organizaciji "March On".

U subotu ta dva pokreta trebaju odvojeno prosvjedovati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara