Osuđen džihadist iz BiH koji je za Islamsku državu ratovao u Siriji

Osuđen džihadist iz BiH koji je za Islamsku državu ratovao u Siriji

Screenshot: YouTube

SUD Bosne i Hercegovine je zbog ratovanja u Siriji osudio na dvije godine zatvora državljanina te zemlje Osmana Abdulaziza Kekića.

Kekić je proglašen krivim jer je u ožujku 2015. preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio jednoj postrojbi koja je djelovala u sastavu terorističke organizacije Islamske države (IS).

U toj je postrojbi ratovao do početka listopada 2015. godine, nakon čega se vratio u BiH kada je uhićen i nakon toga kazneno procesuiran.

U lipnju oslobođen


Presudom koju je sud donio danas preinačena je ona što ju je u lipnju izreklo prvostupanjsko vijeće koje je Kekića oslobodilo krivnje po navodima iz iste optužnice, na što se Tužiteljstvo BiH žalilo.

Prizivni odjel državnog suda prihvatio je tu žalbu i poništio prvostupanjsku presudu te je naložio novo suđenje koje je i dovelo do osuđujuće presude.

Predsjedatelj sudskog vijeća sudac Miloš Babić kazao je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Kekić bio u Siriji i tamo se borio za IS kao pripadnik postrojbe pod nazivom "Enver Alwaki".

Tužiteljstvo BiH pozdravilo ovu presudu

Iz Tužiteljstva BiH pozdravili su izricanje ove presude ističući kako je ona dokaz odlučnosti pravosuđa BiH za kažnjavanje kršenja zakonskih odredbi kojima je zabranjeno pridruživanje inozemnim paravojnim postrojbama.

"S ovom presudom, u ovom trenutku nema oslobađajućih presuda koje se odnose na kaznena djela vezana za odlaske državljana BiH i sudjelovanje na ratištima Sirije i Iraka", izjavio je glasnogovornik Državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Islamsku državu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Islamska država.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara