Optuženi crnogorski novinar odazvat će se pozivu ICTY-a

DIREKTOR i glavni urednik podgoričkog dnevnika DAN, Duško Jovanović, protiv kojeg je Haški sud podigao optužnicu zbog "omalovažavanja Suda" izjavio je u srijedu da će se odazvati pozivu Suda i pristupiti suđenju.

"Odazvat ću se pozivu Haškog tribunala", izjavio je Jovanović za Hinu, ocijenivši kako "optužnica protiv njega ima veze s izvanrednim stanjem u Srbiji i zabranjivanjem lista DAN".

"Iza toga stoje drugi interesi, vjerojatno događaji u Beogradu i pisanje našega lista o izvanrednom stanju", rekao je Jovanović i dodao kako u tom kontekstu doživljava i sinoćnji požar u tiskari toga lista, kad je uništen energetski pogon tiskare.

Tužiteljstvo ICTY-a podiglo je 8. listopada 2002. optužnicu protiv Jovanovića zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka.

Optužnicu je jučer potvrdio sudac Carmel Agius, navodeći u odluci da je "Jovanović otkrio publici identitet zaštićenog svjedoka u procesu protiv Slobodana Miloševića, svjesno kršeći Pravilo 77.(A) iz Pravila o postupku i dokazima ICTY-a".

Također je navedeno da je "svjedok K32 dobijao prijetnje smrću nakon otkrivanja njegova identiteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slučaju da se Jovanović ne pojavi na suđenju Sud će izdati nalog za njegovo uhićenje i predaju.

K32 svjedočio je 17. srpnja 2002. u kosovskom dijelu dokaznog postupka protiv Miloševića. U sudnici je za njega rečeno da je Musliman iz Crne Gore i da je za vrijeme rata na Kosovu bio u vojsci Jugoslavije. Rekao je kako je njegova postrojba dobila zapovijed "da očisti selo Trnje od albanskih civila" pri čemu su ubijani žene, djeca i starci.

Jovanović je rekao da su i drugi listovi objavljivali imena zaštićenih svjedoka a ne samo DAN.

"Imena su objavljivana i u drugim listovima, pa protiv nikoga nije pokrenuta optužnica, osim protiv mene", kazao je Jovanović.

"S obzirom da su sve ostale priveli u Haag, izgleda da im je preostalo da sa mnom stave točku na i, jer su očigledno riješili ove glavne procese pa smo im ostali mi periferni", dodao je.

Za djelo omalovažavanja Suda iz Pravila 77., predviđena je kazna od jedne do sedam godina zatvora, a moguće je izricanje novčane kazne do 100.000 eura ili kombinacija dviju kazni.

Slučaj Duška Jovanovića je prvo procesuiranje nekog novinara ili izdavača zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka na nekom od suđenja pred Haškim sudom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara