Optuženici za ratne zločine nad Hrvatima u BiH "Zolji" određen jednomjesečni pritvor

Screenshot: Youtube

SUD Bosne i Hercegovine danas je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje u predmetu Jusuf Hadžajlija i drugi, kojim se osumnjičenoj Rasemi Handanović, zvanoj Zolja, određuje jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 27. siječnja 2012. 
 
Kako piše u priopćenju Suda BiH, sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret, a pritvor joj je određen zbog bojazni da bi, ukoliko bi se našla na slobodi, mogla ometati postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike, kao i zbog postojanja drugih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega osumnjičene.

Uhićena u travnju, jučer izručena BiH

"Zolja" je na zahtjev Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH jučer izručena iz SAD-a vlastima BiH.

39-godišnja Rasema je u travnju ove godine uhićena u Oregonu zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nakon čega joj je određen pritvor do saslušanja u lipnju.

Bosanskohercegovačke Nezavisne novine tada su pisale da su u SAD-u, neposredno prije 18. godišnjice zločina nad Hrvatima u mjestu Trusina, uhićeni Rasema Handanović, zvana Zolja, te 39-godišnji Esin Džeko, bivši pripadnici specijalne jedinice "Zulfikar" Armije RBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovali u ubojstvima 22 Hrvata

Nezavisne novine pišu da uhićene terete za ratni zločin u selu Trusina u općini Konjic, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 22 Hrvata, od čega čak 19 civila, među kojima tri žene i dvoje novorođenčadi.

Među ubijenima su i tri pripadnika HVO-a, koji su čuvali selo te se prije smrti mirno predali. Handanović je, prema svjedočenjima, bila posebno okrutna te i sama ubijala. Navodno je ustrijelila jednu ženu i stariji bračni par u dobi od 65 do 70 godina.

Htjela zapaliti zarobljenike, ali je njeni vojnici nisu poslušali

"Ta žena je zapovijedala, nju su svi slušali. Poslije napada na selo rekla je da nas preživjele odvedu u jednu kuću, poliju benzinom i zapale, ali među vojnicima nije bilo ljudi koji su to htjeli napraviti", posvjedočila je, među ostalima, jedna preživjela Hrvatica.

Navodi se i da je Handanović sudjelovala u streljačkom vodu koji je pogubio nenaoružane hrvatske vojnike i civile, te da je nakon strijeljanja prilazila polumrtvima i pucala im u glavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara