Optužnica ICTY-a protiv čelnika SDB-a Srbije Stanišića i Simatovića

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) podiglo je optužnicu protiv bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije Jovice Stanišića i bivšeg načelnika obavještajne uprave SDB-a Franka Simatovića Frenkija koje tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Prema optužnici, objavljenoj u utorak na web stranici ICTY-a, Stanišić i Simatović optuženi su po individualnoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti (progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstva, deportacije, nehumani akti) i u jednoj točki za povrede ratnog prava i običaja (ubojstva), počinjene u razdoblju od travnja 1991. do prosinaca 1995.

Tereti ih se za suučesništvo i pomaganje u zajedničkom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje nesrba, uglavnom Hrvata te bosanskih Muslimana i Hrvata s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Stanišić i Simatović "sudjelovali su u formiranju, financiranju i opskrbi specijalnih jedinica SDB-a i usmjeravali su članove i agente SDB koji su sudjelovali u zločinima", navodi optužnica.

Također ih se tereti da su "osiguravali oružje, sredstva, obuku, logističku i drugu podršku posebnim postrojbama SDB-a Srbije koji su počinili zločine u Hrvatskoj i BiH".

U optužnici se navodi da je do svibnja 1991. godine SDB ustanovila ili pomogla formiranje tajnih postrojbi čiji je cilj bio izvođenje specijalnih vojnih akcija na teritoriju Hrvatske i BiH.

U te postrojbe spadale su "Crvene beretke" SDB-a, čiji je prvi zapovjednik bio Simatović, "Tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana, "Martićeva policija", srpska milicija i istočnoj Slavoniji te Jedinice za specijalne operacije i antiteroristička djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U optužnici se navode pojednični slučajevi masovnih ubojstava grupirani pod nazivima SAO Krajina, Vukovarska bolnica, SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Simatović i Stanišića se tereti za ubojstvo 255 civila iz Vukovarske bolnice, za pokolj u Škabrnji, te za ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.

Također se navodi da je Simatović, uz odobrenje Stanišića, pomogao osnivanje centra za obuku u Golubićima, kraj Knina, gde su obučavane naoružane postrojbe, kao i da su osnivani i deseci drugih centara za obuku koje je financirala SDB Srbije.

Dobrovoljci i novaci obučavani u tim centrima raspoređivani su u specijalne postrojbe SDB-a ili su uključivani Teritorijalnu odbranu i policiju pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH.

Niz "upućenih" svjedoka optužbe na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću ukazali su nalogodavnu ulogu Simatovića u organizaciji i izvedbi pobune Srba u Kninskoj krajini i Stanišića u istočnoj Slavoniji.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović ocjenio je da "optužnica nije iznenađenje već je manje-više najavljena i najavio je bi Stanišić i Simatović mogli biti izručeni u Haag za tjedan ili dva, nakon provedbe zakonom propisanog postupka. Dvojica optuženih trenutačno su u pritvoru u Beogradu, a uhićeni su u okviru policijske akcije "Sablja", nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, 12. ožujka.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara