ORaH protiv imenovanja Barišića: Kakva poruka se šalje učenicima, roditeljima, učiteljima?

ORaH protiv imenovanja Barišića: Kakva poruka se šalje učenicima, roditeljima, učiteljima?

Foto: FAH

ORAH se danas putem priopćenja za medije očitovao o imenovanju Pave Barišića novim ministrom znanosti i obrazovanja. Priopćenje ORaH-a u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Održivi razvoj Hrvatske – ORaH smatra kako je nedopustivo imenovanje prof. dr. sc. Pave Barišića na mjesto ministra znanosti i obrazovanja. Protivimo se ovakvoj odluci zbog niza afera u koje je Barišić bio uključen za vrijeme obnašanja funkcije pomoćnika ministra Dragana Primorca.

ORaH smatra kako je ovakav odabir loš i nevjerodostojan izbor mandatara Plenkovića.  
Nakon ovakvog imenovanja, pitamo se kakva je poruka poslana svim učenicima, roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima? Što se želi poručiti građanima Hrvatske imenovanjem osobe koja je pod sumnjom za plagijat te je zbog niza nedopuštenih radnji bila smijenjena s pozicije pomoćnika ministra zbog afera? 

Je li to vjerodostojno? Je li to novi HDZ?  

Smatramo kako nema dobrih promjena i boljitka ukoliko je jedina kompetencija i vještina koju mora imati ministar, da bi vodio ono što mi smatramo jednim od najvažnijih resora u Vladi RH, to da je „istinski domoljub“.

Pitamo se:

  • Hoće li osoba koja je plagirala znanstveni rad nastaviti kurikularnu reformu?
  • Hoće li osoba koja je plagirala znanstveni rad vratiti dostojanstvo učiteljima/icama i profesorima/icama kakvog i zaslužuju?
  • Hoće li osoba koja je plagirala znanstveni rad provesti itekako potrebnu reformu cijelog sustava obrazovanja, znanosti i inovacija?

Andrija Plenković je njegovim izborom jasno dao do znanja da neće. I ne samo to. Njegovim izborom dao je do znanja da je u njegovoj Vladi resor obrazovanja i znanosti zadnja rupa na svirali čiji je novi ministar „istinski domoljub“ koji ne poštuje ni vrijednosti ni institucije svoje države.

Nek HDZ prepiše našu programsku politiku

U OraH-u smo svjesni važnosti obrazovanja i znanosti za cjelokupni razvoj društva te pozivamo HDZ, kada već toliko vole prepisivati tuđe radove, da prepišu našu programsku politiku, a mogu baciti oko i na politiku inovacija.

Bez cjelovite reforme obrazovanja, znanosti i inovacija nema i neće biti društvenog razvoja. Obrazovanje, pored toga što je ljudsko pravo, preduvjet je za postizanje održivog razvoja te temeljni alat za dobro upravljanje, informirano odlučivanje i promicanje demokracije.

Obrazovanje za održivi razvoj može stoga pomoći da se naša vizija pretvori u stvarnost te razvija i jača sposobnost pojedinaca, skupina, zajednica, organizacija i zemalja da prosuđuju i biraju u korist održivog razvoja. Ono može pospješiti pomak u načinu razmišljanja ljudi te im tako omogućiti da naš svijet učine sigurnijim, zdravijim i prosperitetnijim, poboljšavajući time kakvoću života. Obrazovanje za održivi razvoj može pružiti kritično promišljanje i veću svijest i ovlaštenost za istraživanje novih vizija i koncepcija te razvijanje novih metoda i alata", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara