Orban danas u Budimpešti prima Erdogana, u Budimpešti se spremaju prosvjedi

Orban danas u Budimpešti prima Erdogana, u Budimpešti se spremaju prosvjedi
Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban danas će primiti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tjedan dana nakon što je mađarsku prijestolnicu posjetio ruski šef države Vladimir Putin, što hrani špekulacije da se mađarski šef vlade sve više okreće autoritarnim režimima.

Erdogan je bio u Budimpešti u službenom posjetu prije godinu dana i to je bio njegov zadnji bilateralni susret u jednoj zemlji Europske unije budući da većina europskih čelnika jasno pokazuje svoje rezerve prema turskom predsjedniku, koji doživljava kritike zbog svojeg antidemokratskog ponašanja.

Budimpešta prihvatila Erdoganove argumente

Odnosi su se samo pogoršali s vojnom ofenzivom koju je Ankara pokrenula početkom listopada na sjeveroistoku Sirije.

Turska je optužena da slabi borbu protiv raspršenih elemenata Islamske države, usmjeravajući se na kurdsku miliciju YPG-a, koja je bila snažan čimbenik borbe protiv džihadista IS-a.

Ali, Budimpešta je, za razliku od ostalih europskih glavnih gradova, prihvatila argumente predsjednika Erdogana ocjenjujući da je vojna ofenziva u interesu Europe kako bi se izbjeglo povećanje broja izbjeglica koji napuštaju Tursku.

Erdogan mu se zahvalio na potpori

Na sastanku koji je bio u Kazahstanu u listopadu, Erdogan je osobno zahvalio mađarskom čelniku na njegovoj potpori.

Danas se očekuje nekoliko tisuća prosvjednika u mađarskom glavnom gradu na poziv više organizacija civilnog društva "solidarnih s kurdskim narodom i protiv primanja diktatora" u Mađarskoj.

Orban i Erdogan bi trebali, tijekom poslijepodneva, održati konferenciju za novinare.

Orban je u srpnju 2018. bio jedan od rijetkih europskih dužnosnika koji su nazočili svečanosti inauguracije turskog čelnika za njegov drugi mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara