"Orešković je dovodio maloljetnice za Šuška, Norcu su zadaci bili ubojstva"

FATIMA SKULA u novom video nastavku svjedočenja o ratnim zločinima u Gospiću, koje je kamerom zabilježio samozvani istražitelj Marko Erceg, teško optužuje gospićkog ratnog vođu Tihomira Oreškovića da ju je prisilio na seks i kako je podvodio maloljetnice dugogodišnjem ministru obrane Gojku Šušku.

Novo svjedočanstvo Fatime Skule pogledajte na ovom linku

Fatima Skula je početkom rata u Gospiću bila pripadnica voda za specijalne namjene, a potom tajnica Operativnog stožera za Liku kojim je rukovodio Tihomir Orešković, zajedno s Mirkom Norcem osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Gospiću (Orešković je osuđen na 15, a Norac na 12 godina zatvora)

Index je prije mjesec i pol dana prvi objavio vijest o snimci na kojoj je Skula teško kompromitirala potpredsjednika Sabora i istaknutog HDZ-ovca Darka Milinovića, kao jednog od suučesnika u zločinima nad civilima u ratnom Gospiću, nakon čega je Skula izjavila kako je na optuživanje Milinovića bila natjerana i da je izjavu pred kamerama dala protiv svoje volje. Milinović joj je "kršćanski oprostio", a pojavu inkriminirajućeg snimljenog svjedočanstva pripisao predizbornim podmetanjima političkih protivnika.

Razgovarajući tada s novinarom Željkom Peratovićem, kojemu je Skula prije osam godina svjedočila o silovanju i podvođenju maloljetnica za Oreškovića "i jednog ministra",  za Index je  izjavio kako nije autor spomenutog video zapisa, ali da zna tko je i kako će uslijediti novi nastavak. Skula je nakon spomenutog Peratovićevog teksta u Globusu, u kojem je bila zaštićena pseudonimom, zajedno s Oreškovićem napisala demantij.

Skulina svjedočanstva su navodno snimljena u prosincu 1998.  i siječnju 1999. godine, a na dosad objavljenim isječcima se čini da Skula svoja svjedočanstva nije dala pod nikakvom prisilom, jer priča svojevoljno  znajući kako je se snima u Ercegovoj kući u Mračinu na Dobri, pored Duge Rese. Nakon pojave filma i njenog svjedočanstva koje tereti Milinovića pravdala se kako je bila prisiljena optužiti ga, a na najnovijoj snimci djeluje opušteno, govori smireno dok puši cigarete odgovarajući na pitanja Marka Ercega.

Da je ovo nastavak dosad snimljenim svjedočanstvima, govori i dio Skuline rečenice kada počinje govoriti o Oreškovićevom podvođenju maloljetnica za ministra Šuška. Tada jasno kaže "to vam prošli put nisam rekla"

Njen "iskaz" vodi Erceg koji joj postavlja pitanja, a ovo su neki od najzanimljivijih dijelova:

Mene stvarno interesira kako je to Orešković prisilio tebe da s njim spavaš, dakle on je tebe silovao?

"Ne mogu reći da me fizički napadao i svaljivao, nego prijetnjama. Bojala sam se da će me Orešković ubiti kao što sam puno ubojstava vidjela i čula. Koje god su žene bile s njim u kontaktu i da su bile na što nalik, a i one koje nisu."

"Marinka iz Biograda, ona je rođena Gospićanka, ali dole živi. Ona je Oreškoviću odozdo dovodila maloljetnice za Šuška, to vam prošli put nisam rekla."

Koliko su bile stare?

"Curice od 15, 16 godina, još nevine. Tiho Orešković je za Šuška naručivao još nevine curice."

A Norac?

"Norac nije imao veze s tim seksualnim peripetijama, on je više za zadatak imao ubojstva i to."

Ti si imala ključ od Šuškovog harema?

"To je bio stan u kojem je bio crno-bijeli televizor - to mi je Tiho dao da tamo odnesem. Ko zna koliko je cura tu bilo za Šuška, ko ih je broja. Ja sam im donosila hranu. Bila je jedna cura iz Perušića. Miki Karić (pripadnik gospićkog SIS-a, op.a.) i Brzi su ih za njega pribavljali, a dečko kojeg su zvali Šebaj je čuvao stražu na vratima, on je silovao Mariju kada je izgubila nevinost."

"Baš bi voljela i pričala sam s Brankom, a Branka mi je pomogla da dođemo do njene adrese i voljela bih samo da Mariju nađem."

Levar nakon svjedočenja ubijen, Skula pretučena

Inače, Fatima Skula je teško pretučena nakon što je Marku Ercegu govorila o ratnim zločinima u Gospiću gdje je spominjala Gojka Šuška, Tihomira Oreškovića, Mirka Norca, Darka Milinovića.

Za Tihomira Oreškovića je šira javnost čula kada ga je pokojni gospićki branitelj Milan Levar javno optužio kako je s Mirkom Norcem organizirao likvidaciju gospićkih Srba tijekom 1991.

Orešković je tada bio uhićen te iz Gospića i prebačen u Zagreb, ali je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak naložio da ga se pusti i istraga protiv njega je obustavljena.

Levar, koji je ustrajao u traženju da se utvrdi istina o ubojstvima civila u ratnom Gospiću, je ubijen podmetnutom eksplozivnom napravom u kolovozu 2000. godine.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara