Orešković: Svjedoci pod Manolićevim utjecajem

TIHOMIR OREŠKOVIĆ, prvooptuženi u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, na pitanja predsjednice Sudskog vijeća sutkinje Ike Šarić u tijeku njegove obrane, odgovorio je kako su dosadašnji svjedoci, ´pod utjecajem Manolićeve skupine´, izjavljivali da je on nazočio tzv. smrtonosnom sastanku 16. listopada 1991..

Orešković je ponovio da nije bilo tog sastanka (nakon kojeg su po optužnici likvidirani civili na Pazarištu) te da da su na svjedoke utjecali Josip Manolić i Smiljan Reljić preko skupine u kojoj su bili Milan Levar, Zdenko Bando i Zdenko Ropac. Kazao je da su na svjedoke u postupku utjecali i neki odvjetnici iz Rijeke te da se utjecalo i na rodbinu svjedoka, uključivo supruge i djecu.

Orešković je danas rekao da je tadašnji predsjednik Kriznog štaba za grad Gospić Dražen Jurković za Gospić trebao biti ´ono što je 1991. za Drniš bio Smiljan Reljić´. Ustvrdio je da se to odnosi na organizirano napuštanje Gospića bez obrane, nakon čega bi ´Jurkovića čekalo mjesto u nekom od ministarstava u Zagrebu´. Dodao je da je Jurković također djelovao pod izravnom Manolićevom kontrolom.

Na upite zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Dorisa Hrasta Orešković je odgovorio kako se ne sjeća da je itko u Gospiću u to vrijeme popisivao tamošnje Srbe, da službeno nikomu nije mogao izdavati naredbe te kako smatra da ga nitko ne bi ni poslušao da je to i pokušao. Rekao je da je s optuženim Mirkom Norcem bio službeno u dobrim odnosima, ali ne i privatno, te da, dok nije prešao u hrvatsku vojsku u studenom 1991., nije bio u doticaju s pripadnicima vojske osim kad su dolazili na sastanke u tadašnji krizni štab.

Orešković je također naveo da su Levar, Ropac i Bando od ´Manolića i osoba iz njegova kruga dobivali upute te da su s time išli u američko veleposlanstvo u Zagrebu iznositi neistine o ratnim zbivanjima´.

Tihomir Orešković optužen je za izdavanje naredaba i organizaciju odvođenja i likvidacije civila na gospićkom području u jesen 1991. Osim njega optuženi su Ivica Rožić, Mirko Norac, Stjepan Grandić i Milan Čanić.

Suđenje se nastavlja sutra početkom obrane Mirka Norca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara