Oreškovićev odvjetnik u žalbi tražit oslobađajuću presudu

ODVJETNIK Tihomira Oreškovića, prvookrivljenog u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, večeras će poštom uputiti žalbu na presudu Sudskoga vijeća toga suda, kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić, a u žalbi traži preinačenje presude u oslobađajuću, izjavio je za Hinu odvjetnik Željko Olujić.

Olujić u žalbi na presudu zatvorske kazne Tihomiru Oreškoviću od 15 godina za počinjenje ratnih zločina nad civilima na gospićkom i perušićkom području u jesen 1991. godine, tvrdi da Orešković nije u vrijeme zatočenja civila i njihove likvidacije znao za ta djela. U žalbi napisanoj na 82 stranice Olujić navodi da su u suđenju Oreškoviću i ostalima počinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka te da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Oreškovićev odvjetnik ističe da pri izricanju presude nije uzet u obzir nesklad i proturječja u iskazima raznih svjedoka, ali i u iskazima istih svjedoka u raznim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Olujić je ustvrdio da je Županijski sud pri donošenju presude zaključivao nedosljedno i nelogično. Navodi da Orešković nije imao zapovjednu moć, te da je tada bilo u Gospiću mnogo osoba sa stvarnom zapovjednom moći koji su odgovorniji od Oreškovića, a nisu bili optuženi.

Nadalje navodi da su neki od ključnih dokaza optužbe, poput tzv. Dasovićeve kazete i bilježnice Željka Bolfa, krivotvoreni. U žalbi stoji da je postupak protiv Tihomira Oreškovića bio unaprijed smišljen i montiran. Navodi se da je "očito da je suđenje provedeno u ozračju stanovitog političkog pritiska, vodeći računa kako će to izgledati iz perspektive Međunarodnog kaznenog suda". Olujić tvrdi da je to nastavak kriminalizacije Domovinskog rata, te da se time očituje teza da je Hrvatska uspostavljena na teroru i zločinu.

U dijelu žalbe, koji se odnosi na visinu kazne, Olujić tvrdi da Oreškoviću nije u obzir uzeto teško zdravstveno stanje kao olakotna okolnost, kao ni teško materijalno stanje njega i njegove obitelji.

Tihomir Orešković, tadašnji tajnik Kriznog štaba za Liku, po presudi je, zajedno s Mirkom Norcem, izdavao naloge i organizirao zatočenja i likvidaciju najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti. U presudi je ocijenjeno da je on bio najodgovornija osoba za počinjenje tih kažnjivih djela u Gospiću u jesen 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara