Originalne Haydnove operne partiture pronađene u Mađarskoj

ORGINALNE operne partiture austrijskog skladatelja Josepha Haydna, za koje se smatralo da su izgubljene u Drugom svjetskom ratu, pronađene su u Mađarskoj, objavilo je ovih dana tamošnje ministarstvo kulture.

Partiture neprocjenjive vrijednosti bit će smještene u Mađarsku nacionalnu biblioteku, izjavila je Agota Doba, državna konzervatorica.

´Ispitivanja koja su proveli povjesničari umjetnosti dokazuju da se zaista radi o originalima´, pojasnila je Doba.

Ministarstvo kulture otkupilo je partiture od jednog antikvara, koji ih je našao kod privatne osobe. Predane su biblioteci, gdje će biti pohranjene pod pečatom sve dok se ne izradi digitalna kopija u svrhu znanstvenih istraživanja, kaže Doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Bili smo vrlo iznenađeni ovim otkrićem. Mislili smo da su uništene u požaru budimpeštanske biblioteke za vrijeme Drugog svjetskog rata´, objasnila je iba.

´Potpuna je misterija kako su partiture preživjele rat. Vjerojatno su izašle iz kolekcije prije bombardiranja (Budimpešte), jer nisu bile niti oštećene, niti nagorjele´, kaže Doba.

Partiture su dijelom rukom pisane, a dijelom tiskane i imaju pečat mađarske plemićke obitelji Esterhazy, koja je imala veliki politički i kulturni utjecaj u Mađarskoj za vrijeme vladavine carice Marije Terezije (1717.-1780.).

Haydn (1732.-1809.) je bio glazbenik na dvoru Paula Esterhazyja. Nastavio je raditi za obitelj Esterhazy nakon Paulove smrti i posvetio je svoja glavna djela Miklošu, Paulovom bratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara