Ortega osvaja treći predsjednički mandat, kandidirao ženu za potpredsjednicu

Ortega osvaja treći predsjednički mandat, kandidirao ženu za potpredsjednicu
Foto: FaH
 
NIKARAGVANSKI predsjednik Daniel Ortega, koji se na jučer održanim predsjedničkim izborima borio za treći uzastopni mandat na čelu države, u tandemu sa svojom suprugom kao potpredsjednicom, nalazi se u ponedjeljak u uvjerljivom vodstvu, pokazuju djelomični rezultati izbora koje tamošnja oporba naziva farsom.  
 
Bivši vođa nikaragvanske sandinističke gerile iz 80-ih godina prošlog stoljeća, Ortega je osvojio 71,3 posto glasova na temelju obrađenih 21,3 posto biračkih mjesta, objavilo je izborno povjerenstvo. Čini se da su birači nagradili Ortegu za nekoliko godina ustrajnog gospodarskog rasta zanemarivši upozorenja oporbe da Ortega vlast pretvara u obiteljsku vladavinu. 
 
Njegov glavni suparnik, kandidat desnog centra, Liberalno-konstitutivne stranke (PLC), Maximino Rodriguez ostao je daleko iza njega s osvojenih 16,4 posto glasova.
 
Spojivši svoju militantnu prošlost s poticajnim pristupom privatnom poduzetništvu, Ortega je postao svojevrsni izuzetak od pravila kad je riječ o latinoameričkim vođama, čija je popularnost nakon dolaska na vlast uglavnom padala jer su propuštali jamčiti gospodarski prosperitet.
 
"On je najbolje što imamo u Nikaragvi, jer vlada najbolje", kazao je  37-ogodišnji Arlin Lopez, čuvar banke u Managui koji je glasovao za Ortegu. "On se brine za gospodarsku stabilnost i zapošljavanje u Nikaragvi", dodao je.
 
Ortega (70), koji se na izborno mjesto dovezao zajedno sa suprugom u džipu marke Mercedes, praćen snažnim mjerama sigurnosti, kazao je u nedjelju da je riječ o "glasovanju za mir, stabilnost i sigurnost nikaragvanskih obitelji" unatoč tome što, kako je rekao, "neki tvrde da ovdje nemamo prave izbore jer nema međusobnih uvreda i poruka mržnje".
 
Pojavivši se kao lider Sandinističkog pokreta koji je 1979. svrgnuo tadašnjeg diktatora Anastasija Somozu, Ortega je vodio zemlju tijekom 1980-ih, kada je u građanskom ratu protiv pobunjenika pokreta Contra, koje je podupirao SAD, ubijeno 30.000 ljudi. Nakon što je 1990. izgubio izbore, Ortega je privremeno dospio u sjenu, da bi se opet pojavio na izborima 2006. osvojivši prvi uzastopni predsjednički mandat.
 
Oporba Ortegu optužuje za uspostavljanje obiteljske vladavine jer je na ključna mjesta u vlasti postavio vlastitu rodbinu te za cementiranje svoje vladavine nakon što su sandinisti 2014. u Kongresu progurali reforme koje su skinule ograničenja vezana uz broj predsjedničkih mandata.  
 
Daljni dokaz Ortegina obiteljskog etabliranja na vlasti njegovi oponenti vide u kandidaturi njegove supruge Rosario Murillo za potpredsjednicu.
 
Sandinisti pak brane tu kandidaturu ističući njezinu radnu etiku i važnost promicanja žena na visokim pozicijama.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara