Oružje budućnosti: Za rastjerivanje prosvjednika sve se više koriste iritantni zvučni uređaji

Foto: Ilustracija

POLICIJE i vojske ciljem svijeta sve učestalije koriste uređaje s iritantnim frekvencijama kod rastjerivanja prosvjednika, obračuna s kriminalnim skupinama ili lova na pirate, piše Deutsche Welle.

Čuju se čak i poruke poslane iz helikoptera u letu

Zvučno oružje je zapravo više malih megafona položenih na ravni disk, koji potom šalju signal pod oštrim kutom, zbog čega je zvuk daleko jači. Tehnika se zove LRAD, što je engleska kratica za akustične uređaje s dalekim dometom.

Kod korištenja LRAD-a razumljive su čak i poruke iz helikoptera u zraku, a ako se prosvjednici ili druga ciljana skupina ogluše na upozorenja, kroz megafon se može pustiti zvuk koji ljudima ulijeva strah u kosti.

Toliko je iritantno i bolno da morate staviti prste u uši

"Visina tona se pojača i podesi na frekvenciju na koju je uho posebno osjetljivo. Megafon postaje oružje, buka je toliko snažna da svatko i protiv svoje volje stavlja prste u uši da bi ublažio bol. Zvuči kao autoalarm, ali glasan kao mlazni avion na 30 metara udaljenosti", piše Deutsche Welle.

Sustav LRAD dosad je korišten u nekoliko prilika: u rujnu 2009. kad su se u Pittsburghu sastali lideri najmoćnijih zemalja iz G20, policija je, ne uspjevši drugačije rastjerati demonstrante, na jedno vozilo montirala LRAD-megafon. "Zvučne topove" upotrijebili su i japanski kitolovci na svojim brodovima kako bi otjerali aktiviste za zaštitu životinja koji su ih pratili u lovu.

Profesor Jurgen Altman s Tehničkog sveučilišta u Dortmundu tvrdi da ga koriste i pomorci u obrani od pirata. "Oni su megafone montirali na palubama i usmjerili ih ka piratskim brodovima. Iznenađeni očito neizdrživim bolovima u ušima, pirati su okrenuli brodove i otplovili", otkriva prof. Altman.

.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara