Osijek: Bivša i sadašnja uprava slobodne zone međusobno se tuže

UPRAVA osječke Slobodne zone, koja je u većinskom vlasništvu Osječkobaranjske županije, podnijela je protiv bivše Uprave kaznenu prijavu zbog kažnjiva djela zlouporabe ovlasti i sklapanja štetna ugovora s tvrtkom ´BenettonCroatia´, izvijestili su danas čelnici te tvrtke i Županije.

Predsjednik Uprave Džafer Pepić kazao je na konferenciji za novinare kako je riječ o ugovoru na 25 godina po kojem ´Benneton´ može znatno smanjiti plaćanje koncesijskih prava, pa će samo ove godine Zona biti oštećena za 1,2 do 1,5 milijuna kuna. Dodao je da su ugovori s ostalim većim korisnicima Zone slični te da će i za to biti podnesene kaznene prijave.

Članovi sadašnje Uprave kazali su kako se s ´Benettonom´ pokušavaju dogovoriti o ublaživanju posljedica toga ugovora te optužili bivšu Upravu za neracionalno trošenje novca za promidžbu, protuzakonite posudbe novca gospodarskim tvrtkama bez naplate kamata te brojne nenaplaćene tražbine.

Župan Ladislav Bognar ustvrdio je kako se revizijom poslovanja ´otkriva model po kojem je funkcionirala sprega politike i kriminala´ te je prozvao bivšeg župana Branimira Glavaša za sudjelovanje u tome. Kazao je da će Županija ´inzistirati da se kazne krivci za kriminal´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Netom prije te konferencije bivši predsjednik Uprave Slobodne zone Željko Mandić pred županijskom je zgradom sazvao tiskovnu konferenciju na kojoj je izvijestio kako je podnio kaznene prijave protiv župana Bognara i nekolicine članova sadašnje Uprave i Nadzornog odbora zbog ´lažne prijave kažnjiva djela´.

Mandić je kazao kako je poslovanje Slobodne zone istraživala policija, ali da nakon toga nije bilo kaznene prijave. Ocijenivši da je kaznena prijava protiv bivše Uprave motivirana ´isključivo političkim ciljevima´, novinarima je podijelio nalaz osječke revizorske tvrtke ´Ažurnost´ u kojem se navodi da je Zona 2000. i 2001. poslovala u ´skladu sa zakonskim propisima i međunarodnim računovodstvenim standardima´.

Mandić je kazao kako je Slobodna zona potpisala nekoliko ugovora s ´Benettonom´, ali o pojedinostima nije govorio jer ga, kako je rekao, ´na to obvezuje poslovna tajna´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara