Osijek: Izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj"

U SKLOPU obilježavanja Dana grada Osijeka u osječkom je Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas otvorena izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj".

Izložba je ostvarena u suradnji sa slovačkim veleposlanstvom u RH, a prikazuje fotografije portreta hrvatskih plemića i njihovih posjeda u Slovačkoj, u koju su se obitelji iz visokog, srednjeg i nižeg plemstva, iz raznih područja Hrvatske, počele naseljavati još u 16. stoljeću.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jasminka Novak Kovač rekla je kako izložba svjedoči o dubokim vezama te proširenju dosadašnje suradnje Hrvatske i Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić zahvalio je slovačkom veleposlanstvu na suradnji u organizaciji izložbe, rekavši kako je Osijek jedno od središta slovačke manjine u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je hrvatsko plemstvo imalo značajnu ulogu u našoj političkoj povijesti te kako je dobro da i drugi narodi o tome vode brigu.

Izložbu je otvorio predsjednik Saveza Slovaka u RH Andrej Kuric ocijenivši kako se dobra i srdačna suradnja hrvatskog i slovačkog naroda nastavlja i danas kada Slovačka, kao članica Europske unije, daje potporu Hrvatskoj za ulazak u tu asocijaciju.

Najavio je i skorašnje održavanje Tjedna slovačke kulture u Osijeku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara