osijek: koalicija i dalje bez dogovora o novom osječko-baranjskom županu

Ni nakon večerašnjeg višesatnog sastanka koalicije Osječkobaranjske županije nije postignut dogovor o prijedlogu novog župana, niti su podijeljene resorne dužnosti u Županijskom poglavarstvu, izjavio je dožupan Pavo Šarčević (HSS).

Stranački predstavnici koalicije Županijske skupštine, koju čine SDP, HSLS, HSS i LS, dogovorili su večeras potpisivanje političkog ugovora koji će jamčiti prava i obveze svake stranke.

Na upit kada bi on trebao biti potpisan, Pavo Šarčević je rekao da će to biti ´onda kada se postigne dogovor o svim spornim pojedinostima´.

Dodao je kako je ´večerašnji sastanak još jedan u nizu jalovih sastanaka´, te da je ´konačno jasno da je do krize vlasti u Osječko-baranjskoj županiji došlo zbog neučinkovitosti u radu i međusobnog nepoštivanja´.

Potpredsjednik Liberalne stranke Zlatko Kramarić, komentirajući višemjesečnu krizu vlasti u Osječko-baranjskoj županiji, izjavio je kako ´određene konzekvence za tu krizu treba snositi SDP u cjelini, a ne samo jedna osoba, odnosno župan koji je podnio ostavku´.

Pitanje je ´treba li SDP imati toliki broj članova u Poglavarstvu´, kazao je Kramarić. Dodao je da je Liberalna stranka ´svakako za ostanak koalicije i nema ništa protiv da župan bude iz redova SDP-a´.

Na upit postoji li mogućnost da župan bude iz redova HDZ-a kako se danas nagađalo u političkim kuloarima, Kramarić je rekao da nije član Županijske skupštine, no da može reči kako je to moguće jedino ako na Skupštini 26 vijećnika bude za takav prijedlog, dodavši da bi to značilo raspad koalicije ´a tada je sve moguće´.

Kramarić je također rekao da su ´upravo LS i HSS već duže vremena upozoravali na neprincipijelnost i nefunkcionalnost u radu županijske vlasti´ te da mu zato ´izuzetno smeta kada se manipulira da je zajedno s HDZ-om sudjelovao u rušenju župana´.

Ocijenio je da je ´u ovom trenutku najvažnije riješiti krizu vlasti u Županiji´, dodavši kako izbori nisu rješenje jer su skupi.

U sastavu Poglavarstva Osječko-baranjske županije (koje je u ostavci kao i župan Ladislav Bognar) bilo je pet članova SDP-a, tri HSS-a, dva LS-a, dva HSLS-a i jedan član SDSS-a.

U Skupštini Osječko-baranjske županije od 51 vijećnika HDZ ima 17, SDP i LS po osam, HSS šest, HSLS pet, HSP četiri i SDSS tri vijećnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara