Osijek po najezdom komaraca: Po prvi put ove sezone pronađena jajašca tigrastog komarca

Osijek po najezdom komaraca: Po prvi put ove sezone pronađena jajašca tigrastog komarca

Foto: FAH

NAKON što su se suočili s nezapamćenim nevremenom, pojavila se informacija o tome kako je stanovnike Osijeka snašla nova nesreća.

Naime, usred sezone najezde komaraca ostali su bez zaštite, jer je tvrtka Pestrid, koja inače provodi tretmane za uništavanje komaraca na području Osijeka, dobila zabranu rada na 90 dana, piše Glas Slavonije.

Tvrtka je kažnjena zbog nedozvoljene uporabe biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije, koji "ne ispunjava zahtjeve iz Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća u vezi sa stavljanjem na raspolaganje na tržištu i uporabi biocidnih proizvoda". Usto, taj je preparat u Pestridu zatečen bez deklaracije na hrvatskom jeziku.

Osijek se, dakle, brani od komaraca koji se u najvećoj mjeri razmnožavaju izvan administrativnih granica Grada (npr. Kopački rit), a tek naknadno u njega ulaze narušavajući kvalitetu života građana.

Prvi puta u ovoj sezoni potvrđeno je i prisustvo jajašaca tigrastog komarca (Aedes albopictus) u ovipozicijskim klopkama na groblju u Čepinu. Sukladno tome, u pripremi je izdavanje naloga za tretiranje i kontrolu ove vrlo invazivne vrste komarca.

Iz Grada upozoravaju građane da ukoliko uoče leglo komaraca ili vodu koja može postati leglom (plitka, stajaća vodena površina; voda u posudama, voda u odbačenim rabljenim automobilskim gumama i sl.), neka je uklone/isprazne ili se obrate na broj telefona: 031 399 916/911.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara