Osijek: Počelo suđenje Srećku Kovačeviću

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Osijeku danas je počelo suđenje Osječaninu Srećku Kovačeviću (31) pod optužbom da je počinio kažnjivo djelo ubojstva šurjaka Dražena Kauzlarića (21) i doveo u opasnost život i imovinu općeopasnim činom ili sredstvom što je uzrokovalo smrt 12-godišnjeg dječaka Marka Svrtana, te da je nedopušteno držao oružje i eksplozivne tvari.

Prije početka suđenja optuženika su pred sudnicom dočekali učenici šestog razreda Osnovne škole "Ljudevita Gaja", koji su s Markom išli u razred, te njihovi roditelji i nekolicina nastavnika. Kako su istaknuli, željeli su još jednom podsjetiti da im je zbog nedopuštena držanja oružja i nakon rata ugroženo djetinjstvo te vidjeti čovjeka optužena za smrt svojega prijatelja.

Kovačević je optužen da je 13. listopada prošle godine u Vukovarskoj ulici pred svojom kućom nakon svađe s bivšom suprugom Sanjom (25) i njezinim bratom Draženom Kauzlarićem uzeo automatsku pušku iz koje je ispalio rafal prema Draženu. Dok se Sanja sa šestogodišnjom kćeri Matejom uspjela skriti u automobil i ostati neozlijeđena, Dražen je zadobio četiri prostrijelne rane od kojih je na mjestu umro.

Jedan od ispaljenih metaka pogodio je u glavu i Marka Svrtana (12) koji se stotinjak metara od mjesta događaja biciklom vozio prema svojoj kući. Teško ozlijeđeni dječak preminuo je iste noći u osječkoj Kliničkoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon čitanja optužnice Kovačević je rekao da se osjeća krivim za sva kažnjiva djela koja mu se stavljaju na teret.U svojoj je obrani rekao kako je, kad su se on i Sanja rastali, sudskom odlukom njihova kći Mateja pripala majci te kako je odlučeno da vikende provodi kod njega. I taj je vikend Mateja bila kod njega, a po njegovim riječima pozvao je Sanju da porazgovaraju o djevojčici jer je smatrao da loše odgaja dijete. Po optuženikovim riječima Sanja je došla s bratom Draženom, koji ga je vrijeđao, što je bio razlog da uzme pušku. Na upit zašto je automatska puška bila u njegovoj dnevnoj sobi, objasnio je kako je riječ o ratnom trofeju 1991. U nekoliko je navrata mijenjao svoj iskaz o pušci, no na kraju je zaključio kako je pušku držao na tavanu, a da ju je taj dan "spustio" u kuću da je očisti jer je planirao ubiti svoga psa.

Iskaz Sanje Kovačević se razlikuje od optuženikova iskaza. Rekla je kako nije istina da je njezin pokojni brat Dražen vrijeđao Srećka, nego suprotno. Kad ga je ubio, šokirana prizorom Sanja je izišla iz vozila i upitala Srećka zašto je to učinio. Sudskom vijeću je rekla da joj je on tada odgovorio: "Ti si to zaslužila, ako ne ušutiš, ubit ću i tebe."

Optuženik je nijekao izjave svjedokinje da ih je dočekao s puškom, rekavši: "Nisam ih dočekao s puškom, jer da jesam, odmah bih pucao."

Optuženik je u vrijeme počinjenja kažnjivih djela imao u organizmu 2,15 promila alkohola, kazao je neuropsihijatar dr. Nikola Mandić, ustvrdivši da optuženik nije psihički bolesnik, ali da ima poremećaj ličnosti.

Sudski postupak se nastavlja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara