Osijek: Sindikat PPDIV-a najavio prosvjede

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) zatražio je danas od Vlade da što žurnije odluči o privatizaciji poljoprivrednih kombinata, koji su bili obuhvaćeni financijskom konsolidacijom, ili će organizirati prosvjede na Markovu trgu u Zagrebu i blokadu prometnica u Slavoniji i Baranji.

Regionalni sindikalni povjerenik Slavko Kotromanović na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku najavio kako će radnici osječke tvrtke IPK "Ratarstvo-stočarstvo" prvi organizirati prosvjed na Markovu trgu ako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva do 10. travnja ne donesu odluke nužne za rješavanje statusa toga društva.

Zatražio je što bržu privatizaciju kombinata, ocijenivši da je socijalna izdržljivost oko 12.000 radnika u tim tvrtkama "na rubu" i da "ne žele biti taoci koalicijskih svađa zbog provedbe privatizacije". "Nismo više spremni unedogled osiguravati socijalni mir. Odgovornost za privatizaciju moraju preuzeti oni koji odlučuju i koji nas prisiljavaju na sindikalne akcije, a čini se da oni razumiju samo jezik ulice", kazao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenivši da financijska konsolidacija PIK-ova nije završila, pozvao je državu, kao vlasnika kombinata, da intervenira svježim novcem ako izostane privatizacija, jer se, kako smatra, konsolidacija uglavnom obavljala reprogramom ili otpisom dugova, a ne novim ulaganjima.

"Bez svježa novca ta su društva u gotovo beizlaznu položaju, a neka od njih već ne mogu ispunjavati svoje obveze", rekao je Kotromanović.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara