Osijek: Zabrinjava porast ovisnika u Osječko-baranjskoj županiji

ČETVEROGODIŠNJE praćenje ovisnosti u mladih u Osječkobaranjskoj županiji, koliko djeluje Županijski centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, upozorava da se broj ovisnika povećava i da se društvo mora uključiti u rješavanje toga pitanja, kazala je dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Kroz Centar je u četiri godine prošlo 485 mladih ovisnika, od kojih čak 158 teških heroinskih, a ostali su ovisnici o tzv. lakim drogama. Na žalost, to nije konačan broj, jer to su samo oni koji su došli po pomoć u Centar, a broj ovisnika je mnogo veći. Posebno zabrinjava porast potrošnje extasya koji se na osječko-baranjskom tržištu može kupiti za deset kuna, kazala je i upozorila da ta sintetska droga vrlo brzo razara živčani sustav.

Kao problem dr. Kribl je navela ublaživanje kaznenih odredaba za tzv. lake droge, koje tako u mladih stvaraju osjećaj da mogu "bez posljedica uzimati, primjerice, marihuanu, ne znajući da je to u pravilu korak prema teškim drogama". Hrvatska država se mora odlučiti, "želi li se ozbiljno ili površno uhvatiti u koštac sa zlom koje se nadvilo nad hrvatsku mladost", poručila je dr. Kribl.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao loš primjer za mlade navela je javne tribine na kojima "nastupaju bivši ovisnici koji, istina, pričaju o dramama kroz koje su prošli, ali to mladi krivo protumače, jer sad ih vide u drugom svjetlu, obično s gitarama u rukama, dotjerane i naizgled sigurne u sebe". No to je jako opasno, jer mladi misle da, ako i kušaju drogu, pa čak i upadnu u njezin pakao, imaju izgleda, no ti su izgledi vrlo maleni i zato je prevencija najbolji put, dodala je. To je osnovni dio programa Centra, istaknula je i upozorila da među konzumentima droge ima i dvanaestogodišnjaka.

Najsigurniji način prevencije je obitelj, no ona je uvelike zakazala, jer roditelji, iako su najodgovorniji ne shvaćaju da se droga ne događa nekom drugom, upozorila je i potkrijepila to podatkom da se "sinoć, primjerice, na skupu o prevenciji ovisnosti od stotinjak pozvanih odazvalo samo desetak roditelja.

Danas je predstavljen CD preventivnoga školskog programa te videospotovi iz projekta "Pozdrav životu". Dr. Kribl važnim drži edukativni rad u 106 osnovnih i srednjih škola u Županiji, u kojem je sudjelovao velik broj prosvjetnih djelatnika, koji su, kako je rekla, također odgovorni za prevenciju zloporabe droga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara