OSIJEK - ZPH URUČIo PRIZNANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) večeras je u povodu 10. obljetnice svoga osnutka uručila priznanja zaslužnim pojedincima koji su proteklih godina dali značajan doprisnos zbrinjavanju i skrbi o prognanicima, izbjeglicama i povratnicima te procesima obnove, povratka i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja.

Zlatna plaketa ZPH posthumno je dodijeljena prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a Povelje ZPH uz ostale su dobili predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić, ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić, bivši potpredsjednici Vlade Mate Granić, Jure Radić i Ivica Kostović, saborske zastupnice Vesna Škare Ožbolt i Jadranka Kosor, te bivši predstojnici vladina Ureda za prognanike i izbjeglice Adalbert Rebić i Lovro Pejković.

U ime nagrađenih zahvalili su ministar Čačić, bivši predstojnik vladina Ureda za mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja Ivica Vrkić i Vesna Škare Ožbolt.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović rekao je da je ta udruga u proteklih deset godina radila na stvaranju uvjeta za dostojanstven život prognanika u progonstvu i njihov povratak, a danas radi na pokušavanju oživljavanja gospodarstva i zapošljavanja u područjima od posebne državne skrbi.

U sklopu svečanosti predstavljena je knjiga "Na kraju puta", o dosadašnjem djelovanju udruge, autor koje je tajnik udruge Branko Pek. Uz autora, u predstavljanju su sudjelovali saborska zastupnica Jadranka Kosor, Adalbert Rebić i Slobodan Lang.

Kosor je ocijenila da je ta knjiga dokument o borbi protiv zaborava te da "budi sjećanja na događanja koja su pomalo zaboravljena".

Obilježavanje 10. obljetnica osnutka ZPH nastavlja se sutra konferencijom udruge, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara