Osječani ne mogu živjeti od komaraca, traže Plenkovićevu pomoć

Osječani ne mogu živjeti od komaraca, traže Plenkovićevu pomoć
Ilustracija: 123rf

ZBOG najezde komaraca, kojoj su izloženi gotovo svi dijelovi Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić poslali su predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću zahtjev, a ministrima zdravstva, poljoprivrede te zaštite okoliša i energetike zamolbu za žurnu pomoć u provođenju mjera dezinsekcije komaraca na području te županije, izvijestili su iz ureda župana Anušića. 

"Od Vlade RH zatražili smo da izdvoji financijska sredstva iz državnog proračuna kako bi nam pomogla u borbi s najezdom komaraca. Problem komaraca na području naše županije nije od jučer i ne rješava se u vrijeme kada ih je najviše, pa sada možemo poduzeti tek vatrogasne mjere", upozorava u zahtjevu župan Anušić.

U izradi je strateški plan

Dodaje da se komarci moraju tretirati sustavno, planski i svih 365 dana u godini ako se želi smanjiti najezda u proljeće i ljeto, te da je zato osnovano županijsko povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca, koje će u suradnji sa strukom i akademskom zajednicom raditi na programu kontrole komaraca i njegovoj provedbi u gradovima i općinama.

Napominje kako je u izradi strateški plan za cjelovitu i sustavnu kontrolu komaraca u cijeloj županiji, posebice na poplavnim područjima uz Dravu i Dunav, a svrha je "osigurati zajedničko financiranje općina i gradova jer je jedinicama lokalne samouprave najveći problem osigurati potrebna i dostatna financijska sredstva".

Tretiranja komaraca samo na području Osijeka

U dopisu se ističe kako se određena tretiranja komaraca obavljaju samo za područje Osijeka, koji jedini ima planirana, ali nedostatna proračunska sredstva za tu namjenu, da su Beli Manastir te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali manje iznose za povremene tretmane komaraca, a ostalih 36 općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji na svojem području ne provodi nikakve mjere kontrole komaraca.

Anušić podsjeća kako je premijer Andrej Plenković na sjednici vlade u Osijeku početkom prosinca prošle godine izrazio želju da pomogne toj županiji u borbi protiv komaraca te ističe kako je realno očekivati da će na dopis koji mu je poslan odgovoriti pozitivno.

"Vatrogasne mjere koje se provode posljednjih dana imaju kratak efekt, a borba protiv komaraca mora biti sustavna jer je narušena kvaliteta življenja svih stanovnika naše županije. Komarci utječu i na smanjenje prinosa u stočarstvu, potencijalni su prijenosnici bolesti te izrazito nepovoljno djeluju na našu želju za intenzivnijim razvojem kontinentalnog turizma", zaključuje župan Anušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara