Osječka afera indeks: "Položila sam ispit za tisuću eura, jedno janje i prase"

Osječka afera indeks: "Položila sam ispit za tisuću eura, jedno janje i prase"

Foto: Shutterstock

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Osijeku u utorak je nastavljeno suđenje zbog korupcije na osječkom Ekonomskom fakultetu, a svjedokinja Barbara Lukavečki, koja je ranije priznala korupciju pa je sporazumno osuđena nakon nagodbe s Uskokom, sudskom je vijeću izravno govorila o kupovini ispita kod optuženih profesora.

Među optuženima su profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, posrednik Božo Omazić te studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić. Oni su optuženi u velikoj osječkoj aferi Indeks i jedini su od ukupno 38 optuženika koji nisu pristali na nagodbu. Ostali optuženici, među kojima su i profesori i studenti i posrednici, nagodili su se sa Uskokom.

Optužnica ih tereti da su, tijekom 2010. i 2011. u Osijeku, sukladno prethodnim dogovorima s posrednicima i studentima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta, bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su primali novac i razne poklone. Time su, po tvrdnjama Uskoka, počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te protuzakonitog posredovanja.

Tisuću eura, janje i prase

Svjedokinja Barbara Lukavečki potvrdila je kako je, iako je pala na pismenim ispitima, položila matematiku kod profesora Miljenka Crnjca za tisuću eura, janje i prase te financijsko računovodstvo kod profesora Luke Crnkovića za 800 eura. U oba slučaja mito nije davala izravno profesorima, nego posredniku Ivanu Vukadinoviću, koji se također nagodio sa Uskokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Suprug i ja smo došli do broja telefona posrednika Ivana Vukadinovića i dogovorili susret. Cijena za matematiku bila je tisuću eura. Dogovor je bio da ja prijavim redovno ispit, izađem na pismeni. Tako sam i učinila te sam pala na pismenom. Potom mi je rečeno da na usmeni dođem prije svih studenata u ured profesora Crnjca. Došla sam kod profesora u ured, predstavila mu se, on je već bio upućen u sve. Znao je zašto sam došla. Pitao me kako mi je na poslu i upisao mi ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva“, kazala je svjedokinja Lukavečki.

Dodala je kako su ona i suprug tisuću eura predali Ivanu Vukadinoviću prije ispita, a on je potom od njih tražio još i janje i prase, što su mu također predali.

Isto je bilo i s polaganjem financijskog računovodstva kod profesora Luke Crnkovića, samo što je u tom slučaju posredniku Vukadinoviću predala 800 eura. Nakon što je pala na pismenom ispitu, svjedokinja se uputila u kabinet profesora Crnkovića gdje joj je on upisao ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva.

Na upit suca Darka Krušlina, zašto se odlučila na kupovinu ispita, svjedokinja je rekla kako je na ispit iz financijskog računovodstva ranije izlazila šest puta, svaki puta je pala iako je odlazila i na instrukcije, dok se za matematiku odlučila odmah, jer je zaposlena i nije imala vremena odlaziti na predavanja.

Čula je da se "sve može riješiti" pa je sa suprugom odlučila potražiti posrednika Vukadinovića. On im je, kaže svjedokinja, rekao kako sve ide preko profesora Gorana Marijanovića te da se on kao posrednik javlja Marijanoviću, a ovaj dalje dogovara sve s određenim profesorima.

Inače, profesor Marijanović, prvooptuženi u ovoj aferi, pristao je na nagodbu te mu je već određena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i 11 mjeseci. zrečena mu je i djelomična uvjetna osuda na način da bezuvjetno mora u zatvor na godinu dana, dok se preostali dio zatvorske kazne, u trajanju od godinu i 11 mjeseci, neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Suđenje protiv šest optuženika nastavlja se u srijedu saslušanjem drugih svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara