Osječki meteorolog najavljuje: Prave vrućine u Slavoniji tek slijede

Osječki meteorolog najavljuje: Prave vrućine u Slavoniji tek slijede
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NAKON toplog i suhog proljeća, stigao je kišovitiji srpanj pa tako ni Slavoniju nisu zaobišle temperature nešto niže od prosjeka.

Osječki meteorolog u mirovini Željko Lazanin najavio je za Glas Slavonije kakvo vrijeme čeka istok zemlje.

"Posljednjih se trideset godina nije dogodilo da u Osijeku u kolovozu nismo imali najmanje deset dana u kontinuitetu temperatura oko 35 Celzijevih stupnjeva, bez padalina, odnosno pravo vrelo slavonsko ljeto", kaže Lazanin.

Prave vrućine tek dolaze

Umirovljeni meteorolog napominje kako su pred nama još gotovo dva mjeseca ljeta i prognozira da prave vrućine tek dolaze.

"Ne može se reći da nije toplo, ali je ove godine kišilo u većem broju dana. S druge strane, imamo tu i onaj neugodni dio kontinentalnog ljeta, sa sparinama i velikom vlagom u zraku, što je također jedno od tipičnih obilježja osječkog ljeta. Mi smo se proteklih godina naviknuli na suha i vrela ljeta pa smo sada iznenađeni ovakvim ljetom, koje zapravo također ima sva svoja tipična obilježja", tvrdi Lazanin.

Drukčiji intenzitet oborina

Svi koji planiraju na Jadran ne moraju odgađati ljetovanje zbog kiša na kopnu.

"Ono što je drukčije ove godine je intenzitet oborina. Imamo jake pljuskove, oluje i nevere, ali su one kratkotrajne. No svjedoci smo da su kratke vremenske nepogode sve češće. Mi smo, konkretno, imali sreće što su u Osijeku promjene vremena stizale noću pa ih nismo puno osjetili", zaključuje Lazanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara