Osječki meteorolog Slavoniji predviđa suh i vreo kolovoz

Osječki meteorolog Slavoniji predviđa suh i vreo kolovoz
Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

SVI oni koji su zabrinuti da ove godine neće osjetiti ljetne vrućine ne bi trebali strepiti, poručuje umirovljeni osječki meteorolog Željko Lazanin.

Napomenuo je kako su pred nama još gotovo dva ljetna mjeseca i prognozira kako prave vrućine tek dolaze, javlja Glas Slavonije.

Neobično slavonsko ljeto

"Dogodilo nam se iznimno toplo i suho proljeće, a onda se srpanj pokazao nešto kišovitijim, i to je sve iznenadilo jer su očekivali ući iz toplog proljeća u vrelo ljeto. No, mi ne možemo reći da nije toplo i u skladu s ljetnim temperaturama. One se, naime, penju do 30 Celzijevih stupnjeva, a pljuskovi jesu tipičan dio ljeta. No, ove je godine kišilo u većem broju dana. S druge strane, imamo tu i onaj neugodni dio kontinentalnog ljeta, sa sparinama i velikom vlagom u zraku, što je također jedno od tipičnih obilježja osječkog ljeta. Mi smo proteklih godina naviknuli na suha i vrela ljeta, pa smo sada iznenađeni ovakvim ljetom, koje zapravo također ima sva svoja tipična obilježja", poručio je Lazanin.

Napomenuo je i kako svi koji žive na kopnu i planiraju godišnji na moru taj godišnji ne moraju odgađati zbog kiša koje su učestale na kopnu jer je na Jadranu vrijeme uobičajeno lijepo.

"Ono što je drukčije ove godine je intenzitet oborina. Imamo jake pljuskove, oluje i nevere, ali su one kratkotrajne. No, svjedoci smo da su kratke vremenske nepogode sve češće. Mi smo, konkretno, imali sreće što su u Osijeku promjene vremena stizale noću, pa ih nismo puno osjetili", dodao je Lazanin za Glas Slavonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara