Osječko-baranjski HSS: Seljački prosvjedi su ispolitizirani

OSJEČKO-baranjska županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke (HSS) smatra da su nedavni prosvjedi Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje ispolitizirani te da za prosvjede nije bilo niti jednog ozbiljnog razloga.

Predsjednik županijskoga HSS-a Zvonko Ibriks na konferenciji za novinare ocijenio je kako se pšenica "kao i svaka druga roba, nalazi na tržištu" te da "cijenu više ne određuje država već je regulira tržište".

Osječko-baranjski dožupan Pavo Šarčević ocijenio je kako je među otkupljivačima ovogodišnjeg uroda pšenice "očito postojao dogovor" da se ne ponudi cijena veća od jedne kune za kilogram, ali da HSS nije utjecao na cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako se na cijenu od jedne kune, pribroje sredstva za odštetu od suše cijena bi bila ista ili veća od one koju na prosvjedima traže seljaci, i pitam se o čemu se onda radi, ako ne o politiziranju", rekao je Šarčević.

Optužio je seljačke udruge kako su uvjerevanjem seljaka da kod otkupljivača mogu dobiti više od natječajem ponuđene cijene otežali i usporili rokove isplate pšenice, jer, tvrdi on, da toga nije bilo isplata pšenice u Županiji počela bi već danas.

Tvrdnje predstavnika seljačkih udruga, koji su organizirali javne prosvjede, da HSS stoji iza spriječavanja prosvjeda u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavnici osječko-baranjskog HSS-a ocijenili su neargumentiranim špekulacijama, napomenuvši kako HSS kao stranka nema instrumente kojima može spriječiti ili organizirati prosvjede.

Šarčević je kazao kako se HSS ograđuje od nedavnih izjava saborskog zastupnika HDZ-a Branimira Glavaša po kojima poljoprivrednu politiku HSS-a kreiraju šverceri i uvoznici, koji na uvozu hrane zarađuju stotine milijuna dolara, odnosno ono što narod naziva agromafijom kazavši kako "nije korektno povlačiti takve teze".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara