Osječko-baranjski oporbeni vijećnici nastavljaju s predstavkama i pritužbama

DVADESET i šest bivših oporbenih vijećnika Skupštine Osječkobaranjske županije, koji su podnijeli ostavke, danas su podnijeli predstavku Odboru za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora i pritužbu pučkom pravobranitelju RH Anti Klariću protiv županijske Skupštine, zbog "zaštite ustavnih i zakonskih prava građana i zaštite prava na lokalnu i regionalnu samoupravu".

O tome su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili Gordan Matković, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a, Branimir Glavaš, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, i dr. Vlado Belaj, predsjednik županijskog HSLS-a. Istaknuli su kako ne dolazi u obzir da se predstavnici tih triju stranaka vrate u županijsku Skupštinu koja je, po njihovoj ocjeni, nelegitimna.

Vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a dali su početkom travnja ostavke, a prelaskom jednog HSS-ova vijećnika u HDZ broj vijećnika koji je napustio Skupštinu popeo se na 26, što je natpolovična većina u Skupštini. Rad Skupštine 17. travnja, po mišljenju tih stranaka, bio je nezakonit zato što mandat HSS-ovu zamjenskom vijećniku nije mogao početi, jer ga nije potvrdila Skupština budući da nije imala kvorum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Vlado Belaj rekao je danas kako se Ministarstvo pravosuđa, ni dva mjeseca nakon zahtjeva triju oporbenih stranaka da se Skupština proglasi nelegitimnom i do izbora imenuje povjerenik, nije očitovalo. "To isto ministarstvo već se drugi dan očitovalo svojim tumačenjem u korist nelegalnih vlastodržaca koalicijske vlasti što nas navodi na sumnju u objektivnost cijelog slučaja", ustvrdio je Belaj.

HDZ, HSP i HSLS svim će pravnim i političkim sredstvima "voditi bitku za zakonitost u Skupštini", kazali su stranački oporbeni predsjednici. Dodali su kako za to imaju odluke svojih središnjica, te da će i klubovi zastupnika tih stranaka u hrvatskom parlamentu nastaviti borbu.

"Tražimo raspuštanje Skupštine i prijevremene izbore jer smo spremni na njih izaći za razliku od sadašnjih skupštinskih vlastodržaca koji se boje izbora i gubitka novca, utjecaja i lažne moći", ocijenio je Glavaš. Od pučkog pravobranitelja on očekuje očitovanje za sedam do osam dana, a podsjetio je da se predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Mato Arlović očitovao kako "Skupština Osječko-baranjske županije više ne postoji jer je većina od 26 vijećnika podnijela ostavke 8. travnja".

Dvadeset i šest bivših oporbenih vijećnika podnijelo je tužbe Upravnom i Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Županijskom sudu u Osijeku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara