Osječko-baranjski župan traži pomoć od premijera u borbi protiv komaraca

Osječko-baranjski župan traži pomoć od premijera u borbi protiv komaraca
Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

ZBOG jedne od najintenzivnijih najezdi komaraca s kojom je suočen Osijek i područje Osječko-baranjske županije, osječke gradske i županijske vlasti zatražile su financijsku pomoć vlade od pet milijuna kuna za provođenje dezinsekcije na području županije.

Nakon sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis vladi i premijeru Andreju Plenkoviću od kojih se traži žurna financijska pomoć iz Državnog proračuna u iznosu od pet milijuna kuna za provođenje mjera dezinsekcije u županiji.

Župan Anušić poslao dopis premijeru 

„Iako su preventivne mjere tretiranja ličinki ranije tijekom godine odrađene na cjelokupnom području pod nadležnošću Grada Osijeka, a trenutno se adulticidni tretmani pojačanim intenzitetom obavljaju sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka je i dalje alarmantna. Nakon analize trenutne situacije na terenu, do sada učinjenog i projekcije potrebnih mjera, zamjenik gradonačelnika i župan zaključili su da situacija na terenu zahtijeva hitnu reakciju u smislu proširenja pojasa tretiranja komaraca”, priopćeno je iz Ureda župana.

U dopisu koji je nakon sastanka upućena premijeru  navodi se da je „na području županije od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena”.

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca što u sadašnjoj situaciji nosi potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom ZIKA i drugih virusa.

Ističu kako „najezde komaraca utječu i na razvoj stočarstva jer je dokazano da u takvim okolnostima krave daju manje mlijeka. Takve najezde utječu i na razvoj turizma, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara