Oslabio tečaj dolara

Oslabio tečaj dolara
Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica znatno porasle, dosegnuvši najvišu razinu u 14 tjedana, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između Kine i SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u više od tri mjeseca.

Pritom su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,4 posto. U Japanu se zbog praznika danas ne radi.

Rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu

Azijske ulagače potaknuo je novi rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je u petak da su dvije zemlje postigle 'konsenzus o načelima' u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima.

Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao je, pak, da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, premda sporazum nije još 100 posto dovršen.

No, kazao je i da se nada da će taj sporazum biti potpisan ovoga mjeseca.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

No, analitičari National Australia Bank su oprezni.

„I dok se čini da je prva faza sporazuma između SAD-a i Kine gotovo sigurna, ostaje pitanje hoće li SAD odustati od planiranog uvođenja carina na kineski uvoz u prosincu i ukloniti dosad uvedene carine, što je zatražila Kina. A ako ta pitanja ne budu riješena, sporazum bi lako mogao propasti”, pišu analitičari NAB-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar nastavio slabiti, nakon što je prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke već treći put ove godine za 0,25 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,06 posto, na 97,18 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,03 posto, na 108,20 jena.

No, američka je valuta oslabila prema europskoj, za 0,04 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1170 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna oslabile više od 0,4 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,4 posto, na 55,96 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 61,35 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara