Oslobođeni Marokanac traži azil u Njemačkoj

MAROKANAC Abdelgani Mzoudi koji je u procesu u vezi s Hamburškom terorističkom grupom prošli tjedan oslobođen optužbi zatražio je u Njemačkoj politički azil, potvrdila je u utorak njegova odvjetnica Guel Pinar.

Pinar je potvrdila napise medija po kojima je njezin štićenik podnio zahtjev za političkim azilom u Njemačkoj jer strahuje da bi ga, nakon što bude protjeran u domovinu, marokanske vlasti mogle izručiti Sjedinjenim Američkim Državama.

Mzoudi je prošli tjedan na iznenađenje javnosti pušten na slobodu nakon što je Savezni kriminalistički ured (BKA) objavio da se on ne nalazi na popisu osoba koje su bile upućene u plan terorističkih napada 11. rujna. Kako se procjenjuje BKA se oslanja na informacije jednog od glavnih organizatora terorističkih napada Ramzija Binalbiha koji se nalazi u rukama američkih istražitelja.

Mzoudijevo puštanje na slobodu je izazavalo žestoke kritike javnosti. Sindikat policajaca govori o "teškom udarcu" za predstavnike zakona. Kako je nadalje priopćeno iz sindikata policajaca, ovakvo ponašanje sudstva djeluje "iznimno demotivirajuće" na djelatnike policije koji se pri lovu na islamske ekstremiste izlažu povećanoj opasnosti.

Sudska odluka o Mzoudijevom puštanju na slobodu je izazvala iznenađenje jer isti dokazi obrane u jednom drugom procesu koji se pod istim optužbama vodi protiv Marokanca Munira el Mutasadeka nisu urodili njegovim puštanjem na slobodu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara