Oslobođeni pomorci iz Nigerije sletjeli na Pleso

Oslobođeni pomorci iz Nigerije sletjeli na Pleso

HRVATSKI pomorci, Renato Garma i Mate Luša, sretno su stigli danas u Zagreb, a u zagrebačkoj luci Pleso dočekali su ih njihovi najmiliji. S oslobođenim Hrvatima bio je i crnogorski pomorac Milan Smolović, koji je bio otet s njima.

Obitelji trojice pomoraca koji su u prošli ponedjeljak oslobođeni nakon što su tri tjedna ranije oteti od strane lokalnih pobunjenika u Nigeriji, konačno mogu odahnuti jer su njihovi  najmiliji sada na sigurnom.

Mate Luša: Imali smo pegulu

"Moram raditi, ne mogu u ovim godinama mijenjati firmu. Svugdje u svijetu je opasno, pa i kod nas se događaju otmice. Želio bih se zahvaliti našoj Vladi i svima koji su pomogli u našem oslobađanju, te koji su bili uz nas i naše obitelji. Posebno sam zahvalan našoj firmi Hydrodive.", istakao je prekaljeni morski vuk Mate Luša iz Brodarice kod Šibenika, koji ne želi raditi dramu od cijelog slučaja, nego jednostavno kaže kako su imali "pegulu", odnosno nesreću.

"Najteže nam je palo što smo 22 dana proveli bez ikakve higijene i većinom na otvorenom, kiša je padala po nama, a mi se nismo imali gdje skloniti. Ali koliko god to bilo ružno iskustvo, pretrpjeli smo ga i to je iza nas. Čuvalo nas je po deset otmičara, po pet naoružanih i nenaoružanih. Za jesti smo dobijali malo riže, curryja i tvrdog mesa, koje uopće nismo mogli jesti. Onda smo ih zamolili da nam donesu barem slanu ribu u konzervi, ali smo dobili dvije konzerve na nas trojicu.", otkriva Mate Luša kako je bilo u zarobljeništvu u Nigeriji.

Otmičari nas nisu maltretirali. Najgore je bilo kada je počela pucnjava i akcija oslobađanja

Luša je rekao da nisu doživjeli nikakva zlostavljanja od strane otmičara i da se jedino bojao za svoj život kada je počela pucnjava i akcija oslobađanja: "Čuli su se rafali i onda su u prostoriju gdje samo bili upali naoružani ljudi. Ispočetka smo strahovali da se ne radi o suparničkoj skupini, koja bi nas otela od naših dotadašnjih otmičara, ali su nas odmah umirili riječima: "We are rescue team".

Neugodnosti koje je doživio ga nisu pokolebale u nakani da nastavi sa poslom  koji je i dosad radio: "Ugovor mi ističe kroz par dana. Firma nas je zvala da se vratimo nazad, jer mi smo dobri radnici i dobri pomorci. Hrvatski pomorci su jako cijenjeni i traže nas nazad. Kompanija za koju radimo je obustavila nekoliko projekata za vrijeme naše otmice i sve su napravili kako bi nam pomogli. Svaka im čast. Hvala i Vladi, kao i novinarima koji korektno prenose naše izjave, jer se u pojedinim medijima neopravdano oblatilo našu firmu, koja je prema nama iznimno korektna.", poručio je Luša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj suprug je iz tradicionalne pomorske obitelji, naš život je počeo sa pomorstvom i sa pomorstvom će završiti. To je njegov izbor. Mi smo vezani uz more i tako smo odlučili živjeti. On drugo zanimanje ne može tražiti, njegove su godine takve da više nema izbora. Navikli smo gristi taj pomorski kruh sa sedam kora. Kad sam čula da je sve u redu ne mogu vam opisati kakva je to radost, tresla sam se i plakala i očekivala kad ću ga vidjeti.", rekla je njegova supruga, koja ga je dočekala sa sinovima i unukom

Renato Garma: Kriv sam što nismo oslobođeni ranije, poglavica plemena nam je ponudio slobodu ako oženim njegovu kćer, a ja sam odbio

"Kriv sam što nismo bili oslobođeni prije. Poglavica plemena koje nas je zarobilo mi je nudio da oženim njegovu kćer i da ćemo svi biti pušteni. Sve je već bilo riješeno - obred i kumovi, ali ja nisam htio pristati. Moram priznati da je poglavičina kćer bila prekrasna, prava Naomi Campbell.", nasmijao se Renato Garma, mladi pomorac sa otoka Krapnja.

"Rekli su da imaju za nas dobrih tetki.", priključio se njegov crnogorski kolega Milan Smolović prisjećanju na onaj manje traumatičan dio zatočeništva.

"Poglavica je bio iz sela kraj kojeg smo bili zatočeni i dolazio je u naš improvizirani logor, ali što su dani prolazili to su nas otmičari vodili sve dublje u džunglu. Stalno smo mijenjali pozicije. Prvih nekoliko dana su nam bile vezane oči, ali kasnije su nam skinuli poveze.", ispričao je Garma detalje o događajima tijekom otmice.

Podsjećamo, Luša, Garma i Smolović oteti su u nedjelju navečer 18. veljače, kad su izašli na piće izvan baze u kojoj su bili smješteni. Nedugo nakon toga otmičari su stupili u kontakt s tvrtkom Hydrodive Ltd. za koju su radili te su započeli pregovori. U većini situacija otmičari stranih radnika u Nigeriji traže novac, te nakon što ga dobiju, taoce puste na slobodu neozlijeđene. No, ovaj put otkupnina nije plaćena, a trojac je oslobođen u akciji nigerijske vojske u ponedjeljak rano ujutro.

Iako su po oslobođenju izjavili da su dobro i da ih otmičari nisu maltretirali, poslani su na rutinski liječnički pregled, gdje je potvrđeno njihovo uredno zdravstveno stanje. Tamne su se misli posljednjih dana vrtile glavama obitelji 57-godišnjeg Mate Luše i  28-godišnjeg Renata Garme, kao i njihova crnogorskog kolege Milana Smolovića, no s današnjim danom ta je kalvarija, na svu sreću, okončana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara